Smoked hazelnut potatoes with bacon, jalapeño and cheddar cheese

Rökt hasselnötskpotatis med bacon, jalapeño och cheddarost

Thomas Karlstein

När man röker mat, är det lätt att fokusera på målets framhävning-proteinet.

Ingredients

4-6 personer:

6 medelstora potatisar (fast sort)

240 g bacon

(2 förpackningar) smör (kallt)

3 dl riven cheddarost

1 dl hackad inlagd jalapeño

hackad gräslök

Hackad persilja

Salt och peppar

Preparation

Du kanske röker en bringa, några vinbär, kycklingvingar, fisk eller skaldjur. Som mest kan någon i undantagsfall kasta ner en trafikljuspeppar som får gå bredvid. -"Det ser snyggt ut med lite färg på kragen..." Om den rökta accessoaren någon gång tillåts göra en framträdande sidovisning i en röra eller sås kan det gärna räknas. Jag har tidigare försökt trycka på att inte bara stirra mig blind på huvuddetaljen.

Vi har bland annat rökt salt, lakrits, aubergine till baba ghanoush, men även vaktelägg som serverades med störrom. Rökning kan också vara ett sidoprojekt.

Den här gången ska vi ta något riktigt svenskt, men göra det väl mer ogenerat amerikanskt. Jag pratar om ett tillbehör som kommer att få vilken BBQ-sparad långburk beardy som helst att bli svag i knäna. Det är förstås inte det nyttigaste som kommit ur röken, tvärtom. Det här är onödigt. Precis som när du tappat allt hopp om dig själv och bara vill köra dig själv i varpfart rakt in i närmaste venvägg. Om du skulle se det rekommenderade dagliga kaloriintaget framför dig som ett cirkeldiagram, så har du genom att ta detta tillbehör redan åkt tre varv i cirkeln. Och då räknade jag med att du ännu inte hunnit smaka det du valde att servera detta tillbehör till.

Sideshowen jag pratar om är en lättrökt hasselnötspotatis fylld med hemrökt bacon och riven med massor av cheddarost. För att sänka blodsockret något toppar vi sedan allt med hackad inlagd jalapeño, gräslök och persilja. Gröna har den effekten på sockernivåerna.

Idag kommer vi att behöva allt grönt vi kan få. Rökt hasselnötspotatis med bacon, jalapeño och cheddarost -

Metod:

Frys in skivor av bacon på smörgåspapper. Värm rökaren till 160°C. Håll spjället stängt. Skala potatisen. Klipp sedan den Hasselback-stil. (Lägg potatisen i en träslev och skär tills skeden tar emot dem. Skär i ungefär millimetertunna skivor, alla skivor ska hålla ihop.)

Skär det skivade frysta baconet i bitar lika i höjd och bredd som potatisens diameter. Stoppa de frysta baconskivorna mellan skivorna i potatisen. En baconskiva mellan varje snitt är kanske lite mycket att ta i, men ha gärna en baconskiva i vartannat snitt.

Lägg i en gjutjärnspanna som håller röken. Krydda med svartpeppar. Riv över kallt smör med en osthyvel.

Grädda sedan potatisen i röken (utan tillsatt rök) under lock/aluminiumfolie i ca 1,5 timme. Pensla potatisen med (mer) smör några gånger under tillagningen. Ta sedan av locket eller folien och kör med rök ytterligare en timme. Innan den sista halvtimmen slänger du på cheddarosten. Grädda i ytterligare 30 minuter. Vill du ha mer röksmak kan du självklart starta rökgeneratorn tidigare under tillagningen.

(Beroende på storleken på potatisen kan tillagningstiden variera något. Testa potatisen med ett spett innan servering.) Toppa till sist med hackad jalapeño, gräslök och persilja. Servera till exempel med vinbär, bringa, kycklingvingar, skaldjur eller en vit fisk. Glöm inte salladen.

Mängd
 Packa

5 smakvariationer Bisquettes för Bradley Smoker

Detta sortpaket innehåller 24 vardera av äpple, al, mesquite, hickory och lönn för en mängd olika smaker.

Shop Now