Hot smoked pork curry - sandwich food

Varm rökt fläsk curry - smörgåsmat

Thomas Karlstein

Jag är en jaktsamlare. Jag tror att det började i en tidig ålder?

Ingredients

1 kg sidfläsk (en hel bit)

25 g salt

15 g muscavadosocker

5 g nitritsalt

2,5 g cayennepeppar

2,5 g nymalen svartpeppar

Preparation

Det fanns en tid då jag samlade in busstidtabeller. Jag menar det. Jag var uppe i en bra bit över hundra innan jag slutade. Lådan mitt på mitt skrivbord var proppfull, innan jag senare tappade intresset när de inte längre var aktuella. Jag har också tyckt om att fiska och jaga hela mitt liv. Jag gillar spänningen, väntan, naturupplevelsen, ögonblicket när det "händer" och känslan av att faktiskt vara nära och kunna leva av naturen.

Nu lät jag lite som en viss skånsk farbror med egen gård, kattungar, gäss och potatisland, men det är sant. Jag gillar det. De få gånger jag nu får möjlighet. Jag inser dock att det egentligen bara beror på mig själv att det händer för sällan. Jag har aldrig tidigare i mitt liv haft sådana möjligheter att faktiskt komma undan som nu. Ibland förstår jag inte hur jag tänker själv. Bort med mig! Det här med att samla i alla fall. Jag gillar att bygga upp mat, att ligga före kurvan. Smörgåsar äts trots allt på löpande band i de flesta svenska hem.

Hur många paket färdigskivad rökt skinka köper du inte på ett år? Så varför gör jag inte mitt eget uppslag? Mycket godare och mycket nyttigare. Jag berörde det redan i ett tidigare inlägg, men nu har det blivit verklighet. Det är otroligt tillfredsställande att fylla på rökaren med något man har förberett sedan några dagar innan. När dörren till rökaren sedan stängs bakom köttet och röken sipprar ut är det svårt att ha tålamod. Jag går som katten runt varm gröt. Drar in aromerna och blickar både otåligt och för ofta på kötttermometern.

Den här gången rökte jag tre olika köttstycken. Huvudattraktionen var hela sidfläsk, men en ryggbiff och två stycken fläskflank röktes också som en ren bonus. När man ändå sätter igång röken är det dumt att inte fylla på ordentligt. Den sväljer åtta kilo kött utan problem.

Ytterfilten blir fingermat med en kall öl i vårsolen. Du börjar med att torrsalta köttet.

I det här receptet har jag baserat mängderna på ett kilo kött. Man kan givetvis göra hur mycket som helst med smaksättningen, men jag tycker att mängderna nitritsalt, vanligt salt och socker är väl avvägda.

Våren är en perfekt tid att börja röka på allvar. Dessutom behöver du inte frysa varje gång du "bara går ut och tittar lite på röken..."

Metod:

Blanda ihop alla kryddorna.

Parera fläskryggen sa att kanterna blir släta och fina.

Ta bort överflödigt fett på utsidan. Stick sedan hål i mitten av torget med en potatisnål. Man ska "picka" ganska många gånger från alla håll. Det gör att saltningen tränger in bättre, det kommer att smaka bättre, hållbarheten blir längre och köttet får en jämnare färg efter rökning.

Gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg sedan i kylen i en plastpåse. Lägg sedan lite vikt på köttbiten.

Massera och vänd köttet varje dag. (Om du har en vakuumpackare går det alldeles utmärkt att vakuumpacka köttet. Det påskyndar även grävningen något).

Köttet kan vila i kylen i cirka fyra dagar. Om köttbiten är större kan den stå ett dygn till.

Ta ut köttet och skölj med vatten.

Torka sedan köttbiten. Det bästa är om du hinner lägga biten på galler och låta den vila i kylen över natten. (Ytan på köttet efter rökning blir mycket bättre om köttet är helt torrt).

Rök sedan köttet, gärna med äppelbriketter, men hickory är också gott.

Jag röker långsamt med toppspjället öppet till en tredje. Jag håller temperaturen i skåpet runt 70-75 grader C. När innertemperaturen på köttet nått 68 grader C är det klart. (Det tar några timmar, så skynda dig inte och kika helst inte i skåpet under tiden).

Efter rökningen badar jag köttet i kokande vatten i några minuter. Detta gör jag för att få en mildare och behagligare röksmak på ytan.

Ta ut, torka och låt svalna helt innan du ställer in i kylen.

Äpple
 Trä

Äppelbisquetter för Bradley Smokers

En lätt, fruktig och lätt söt rökarom som passar ihop med fågel, nötkött, fläsk, lamm och ost.

Shop Now