Bradley Rökt bacon
Jag tog ansvaret för min Bradley -rökare med en hälsosam blandning av spänning och skräck, inte minst sedan den förberedande läsningen jag hade gjort var så förvirrande som det var till hjälp.
Ingredients
(Ter till 2)
50g lättrökt bacon, skuren i lardon
4 frigående ägg
10 g smör
1 msk crème fraîche
2 skivor knaprig bröd
salt peppar
Preparation
Naturligtvis längtar jag efter att skiva min första sida av perfekt rökt lax, eller skjuta in ett rökt ostron i inredningen av en filébiff, men bäst att lära sig hur man kryper innan man tar en dyr galopp. Så, fläsk magremsor verkade vara en bra utgångspunkt, mycket billigt, men också extremt mångsidigt om det lyckades.
Med en tjocklek på bara 2 cm, skulle magremsorna härda lätt, snyggt och enhetligt, inga tjocka områden.
Bota:
Jag använde en 3:1-blandning av salt till ljust farinsocker och lade bitarna över det och täckte med det. Täckt och kyld över natten producerade den mycket vätska och hade förvandlats från blekrosa fläsk till rödbrun baconfärg (en fröjd för nybörjaren i sig!) och var fast vid beröring.
Jag sköljde och blötlade den i några minuter, klappade den torr och skar några tunna skivor för att prova på den kräsna sonen.
Torrstekt det färgade vackert, gav ingen vätska alls och smakade chockerande gott. För en nybörjare är detta en stor självförtroendebyggare och jag rekommenderar starkt att du provar det. Det jag lyckades rädda från min son gick tillbaka till kylen ett par dagar där det torkade lite till innan jag började kallröka det.
Rökningsmetod:
Problem nummer ett; rökaren steg ganska snabbt till 30°C, för varm för kallrökning. Kallröksadaptern är viktig, även i kallt väder. Det ordnade sig, jag gav baconet bara en kort röktid på 30 minuter (personlig preferens för lättrökt mat) och den här gången fortsatte baconet att skäras till lardon*. Med bacon i detaljhandeln till ungefär 3 gånger priset på fläsk kan jag göra övernattningsbacon till en vanlig vana. Som ni kan se på mitt foto var frukosten en välsmakande njutning. Återigen torkade jag det, vilket gav knaprig lardon och tillräckligt med baconfett för att steka en tjock skiva av mitt eget hembakade bröd till gyllene. Tillsätt krämig äggröra och presto! en mycket lycklig make.
*En baconskärare? Jag föredrar själv en rustik skiva, och lardon är så mångsidiga för sallader, grytor, omeletter, tårtor etc, varför gå till den kostnaden?
Torrstek lardonet till gyllenbrunt och knaprigt. Ta bort med en hålslev och håll varmt. Sätt tillbaka pannan på spisen och stek brödskivorna gyllene i det återstående baconfettet. Lägg skivorna på uppvärmda tallrikar.
Torka rent kastrullen och sätt tillbaka den i spisen. Smält smöret och crème fraichen på medelvärme så att det bubblar. Bryt i äggen, tillsätt lite salt och peppar och vispa löst med en gaffel till en krämig röra (koka inte för mycket till torr ostmassa!).
Fördela röran över brödet och strö rikligt med knaprig lardon. Servera omedelbart.