alt="pork and apple jack bacon"

Bradley rökte Apple-Jack Bacon ReceptJasper AYKROYD har vänligt försett oss med detta Apple-Jack Bacon-recept. Hans kunskaper om härdning och bacontillverkning är fantastisk. Han är också känd som Bacon Wizard och är Storbritanniens enda kurator. Den här titeln hänvisade tidigare till dem som reste för att bedriva sin handel. På så sätt sprid kunskapen om det tillsammans med nyheter om andra människor, platser och idéer. Nu håller han sig sysselsatt som konsult till livsmedelsindustrin. Han producerar en rad bacon och kurer under sin egen etikett, Jasper AYKROYDs Bacon, nu tillgänglig från baconwizard.co.uk

I det här receptet använder vi det allestädes närvarande Bramley-äpplet, men alla frukter som är mjuka och saftiga - eller kommer att bli det med lite tillagning - kan ersättas. Vi har använt damson, plommon, rabarber och krusbär med stor framgång.

Ingredients

1 kg (2,2 lb) fläsk från magen (skalet har tagits bort, om du inte har tillgång till en baconskärare!)

2½ G (0,1 oz) Pragpulver eller motsvarande (den starkaste varianten av salpeter- och natriumnitrithärdningsblandning som finns kommersiellt)*

32 G (1,13 oz) blandat salt

30 G (1,05 oz) ljust farinsocker

30 G (1,05 oz) urkärnat Bramleyäpple (skal på), hackat i små tärningar

Preparation

Lägg frukten och sockret i en kastrull tillsammans och koka försiktigt. Rör om tills frukten har mjuknat till en massa och sockret är helt upplöst. Ta bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Lossa med en eller två matskedar cider till en "smörbar" konsistens.

Ta mindre än 10 % av ditt totala salt och gnid in det på skinnsidan (även om skinnet togs bort) av ditt fläsk. Lägg fläsket i en zip-lock-påse eller på ett stort flerskiktsark med matfilm. Applicera sedan resterande salt på köttsidan.

Gnugga och massera in detta fritt i ytan, med särskild försiktighet för att komma in i skärsår, hål och runt sidorna. Till sist, applicera ditt söta fruktgröt på samma ytor. Slå in ditt fläsk ordentligt och låt stå i kylen i 1 vecka. Det är bra att ibland massera det genom påsen (verkligt gammaldags torrkurer kräver att fläskjuicerna som bildas rinner iväg, men vi vill faktiskt att frukten ska marinera fläsket också, därav denna metod).

Efter denna vecka, ta bort fläsket och skölj försiktigt under en kall kran. Torka av och ställ tillbaka den i kylen i badkaret, helst utan lock. Se till att det inte finns några starka lukter i samma kylskåp som lök. Låt torka lite över natten och avsluta härdningen. Detta är nu redo att kallröka.

Beroende på valet av frukt du gjorde i första hand, kommer nästan vilken röksmak som helst att fungera. Äpple och körsbär är naturliga sängpartners för fruktstekt bacon! För det här receptet staplade jag omväxlande äpple- och körsbärsbisquetter i min Bradley Smoker. Jag har inte förlängningen som tillåter en ännu kallare rök, men har konstruerat ett sätt att hålla dörren bara en halv centimeter (0,2 tum) på glänt, samt att ha ventilen helt öppen. Men det går bra utan dessa åtgärder.

Med en fin stor bricka med isvatten under transportören satte jag igång den och placerade magen med framsidan nedåt på ett galler i bara 6 timmar. Detta måste sedan "ställa sig", som det kallas, dvs svalna igen och bli stel. Det förtjänar namnet, eftersom proteinerna verkligen följer samma process som stelningsgelé. När detta har hänt, kyl för användning under nästa vecka eller så. Den kommer att frysa nästan i all oändlighet, men min höll inte tillräckligt länge för det!

Äpple
 Trä

Äppelbisquetter för Bradley Smokers

En lätt, fruktig och lätt söt rökarom som passar ihop med fågel, nötkött, fläsk, lamm och ost.

Shop Now