alt="smoked risotto"

Rökt Risotto Recept med Ted ReaderGör dig redo att jämna upp ditt risottospel med detta oemotståndliga rökt risotto -recept.

Ingredients

Rökt arborioris:

4 koppar arborioris

2 msk färska rosmarinblad

Risotto:

3 msk olivolja

1 kopp rökt arborioris (recept ovan)

2 msk rökt vitlök, hackad (recept ovan)

½ kopp + ¼ kopp vitt vin

4 dl kycklingfond

1 kopp rökt lök, skivad (recept ovan)

1 kopp rökta plommontomater, hackade (recept ovan)

1 kopp rökt söt röd paprika, hackad (recept ovan)

¼ kopp rökt het chilipeppar, hackad (recept ovan)

Salta och nymalen svartpeppar efter smak

½ kopp mascarponeost

Färska rosmarinblad, rivna

¼ kopp parmesanost, riven eller rakad

1 citron, halverad

Rökning av lök, vitlök, paprika och tomater:

2 stora vita lökar, skurna på mitten, var och en i halva kvartar (klyftor)

24 Klumpiga vitlöksklyftor, skalade

4 söta röda paprikor (herde eller klocka)

4-8 varma röda chilipeppar

8 plommontomater, i fjärdedelar

Kosher salt, efter smak

Röktemperatur: 200º

Bisquette Smak: Lönn eller Hickory eller Ek eller Äpple

Röktid: 4 till 6 timmar

4 st Bradley rökställ

Aluminiumfolie

1 stor kruka

1 Mason burk

Preparation

Rökt arborioris:

4 koppar arborioris, 2 msk färska rosmarinblad, rivet.

Ta ett galler och slå in det tätt med aluminiumfolie. Använd nålen från en injektionsspruta eller något fint, stick in många små hål genom folien så att rök kan tränga in. Men inte för stor eftersom riset kommer att falla genom hålen.

Obs: Du kan använda en foliepanna om du vill, men jag har upptäckt att ju mer utspritt du kan ha riset på gallret, desto bättre rökgenomträngning får du.

I en stor skål, kombinera riset och rivna rosmarinblad. Häll blandningen på foliepannan och fördela jämnt över folien. Lägg i rökaren och rök i cirka 6 timmar, eller tills riset börjar få bronsfärg (den enda verkliga märkbara förändringen av riset). Var noga med att röra om riset försiktigt varje timme, eftersom det ger en jämnare rök på riset.

Obs: Jag använder mina händer för att flytta runt riset. Tips: Det är viktigt att hålla din luftfuktighet på ett minimum, eftersom du vill ha en torr rök så att riset inte suger åt sig fukt.

Ta ut riset från rökaren och låt det svalna helt. När det svalnat, vakuumförpacka riset eller förvara det i en murburk i minst 24 timmar före användning. Obs: En oöppnad burk med rökt ris håller sig i upp till 6 månader, så gör gärna riset i förväg. Ger 4 koppar.

Rökning av lök, vitlök, paprika och tomater:

Lägg lökklyftorna, vitlöken, röd paprika, het chilipeppar och plommontomater på galler, jämnt fördelade. Krydda efter smak med koshersalt. Lägg i rökaren och rök på medelhög, cirka 180-200ºF, i cirka 3-4 timmar, eller tills grönsakerna är mjuka och gyllenbruna. Ta bort från rökaren och ställ åt sidan för att svalna. Gör en mängd olika rökta grönsaker.

Risotto:

I en tjockbottnad panna, värm olivoljan över medelhög till medelhög värme. Tillsätt rökt arborioris och låt riset rosta lätt i oljan i cirka en minut, under konstant omrörning. Tillsätt vitlök och tillsätt sedan vitt vin under konstant omrörning. Tillsätt långsamt kycklingfond, ½ kopp i taget, medan riset kokar och absorberar vätskan. När den blir tjock tillsätt mer vätska. Detta tar cirka 20 minuter.

När riset är nästan klart, lägg i den rökta löken, tomaterna, söta och heta paprikor. Blanda väl. Tillsätt den återstående ¼ koppen vin och en nypa salt och peppar. Tillsätt mascarponeost och rör tills den är inkorporerad. Tillsätt rivna rosmarinblad och parmesanost. Blanda väl. Fortsätt att laga mat.

Medan risotton tillagas, lägg citronhalvan på grillen, med skinnsidan nedåt, för att grilla något.

För att servera, lägg risotton i skålar och toppa med en klick grillad citron och några rosmarinblad. Garnera med extra parmesanost och servera genast.