Bowl of soup with smoked Gouda

Fransk lök soppa med rökt Gouda Recept



Rökt Goudaost fungerar bra med de starka smakerna i denna klassiska franska soppa. Ett bra förslag för de kalla vinterdagarna. Och det är klart på en timme, om du redan har den rökt osten.

Ingredients

¼ Kopp smör

5 Stora lökar - skalade och tunt skivade

2 msk mjöl

 Kopp vitt vin

8 dl nötbuljong

Salta och peppra efter smak

Fransk baguette skuren i 1 tums skivor

1  koppar rökt Goudaost, riven

Preparation

Smält smör i en stor kastrull på medel låg värme. Tillsätt löken och stek på låg tills den fått färg och karamelliserat. Rör om ofta. Detta kan ta allt från 40-60 minuter. Om det behövs, tillsätt lite vatten i pannan för att förhindra att löken bränns.

Rör ner mjölet och koka ytterligare några minuter.

Vispa i vin och buljong gradvis. Koka upp och sänk till en sjud. Låt soppan koka i ytterligare 30 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 375°F.

Häll soppan i 6-8 ugnssäkra skålar, lämna tillräckligt med plats för brödskivor.

Lägg en skiva baguette ovanpå varje skål med soppa. Strö riven rökt gouda ovanpå baguetterna jämnt mellan skålarna.

Ställ soppskålarna på en stor plåt och sätt försiktigt in bakplåten i ugnen. Grädda tills osten är smält och bubblig.

Servera omedelbart.

Förbi Steve Cylka