German Smoked Goose Breast

Tyskt rökt gåsbröstFör att göra det här tyska rökta gåsbröstreceptet korrekt måste du göra några saker som du kanske inte normalt gör:

Du måste trussa ditt gåsbröst eller stoppa in det i korvnät, som du kan köpa online. Även om det inte är absolut nödvändigt, ändrar det slutresultatet på ett subtilt sätt. Du kommer definitivt att behöva använda nitriter (Instacure nr 1) för säkerheten och för att få den rosa färgen.

Säkerhetsfaktorn kommer in med en annan sak du behöver göra för att göra detta recept. Du måste starta gåsen i en kall rökare och få upp värmen till temperatur mycket långsamt. Detta är lätt att göra i en Bradley rökare. Och det kan göras i ett Camp Chef rökvalv eller i många andra rökare. Det är dock väldigt svårt att göra med en klassisk rökare, den sorten där man eldar nära köttet.

smakmässigt får du mycket karaktär av enbär, svartpeppar och skotsk. Vad är det med Scotch? Tja, om du inte har något sätt att röka över torv, är det bästa sättet att få in lite av den torvsmaken i köttet att blötlägga det över natten i en torvaktig Scotch. Jag använde Laphroaig. Kan du hoppa över det här steget? Visst, men om du: a) gillar att dricka torvaktig Scotch och b) har den i närheten, använd den för all del.

Jag gjorde den här med tamgåsbröst, men det finns ingen anledning till att du inte kan göra det med hud-på bröst från Kanada eller vitgäss. Du kan också använda ett stort inhemskt Moulard-ankbröst också. Prova det inte med smala eller små fåglar.

Ingredients

Skin-on bröst från 1 stor gås, ca 2 pounds

44 gram koshersalt, ca 4 matskedar

3 gram Instacure nr 1, ca 1/2 tsk

25 gram socker, ca 2 matskedar

4 gram krossad enbär, ca 1 msk

10 gram nymalen svartpeppar, ca 1 msk

1/2 kopp torvaktig skotsk whisky (valfritt)

Preparation

Om du använder Scotch, lägg gåsbrösten i en skål och täck dem med whiskyn. Lägg dem i en stängd behållare som är tillräckligt stor för att hålla dem och ställ i kylen över natten.

Nästa dag, blanda alla resterande ingredienser i en skål.

Töm gåsbrösten, eller bara klappa dem torra om du inte har blötlagt Scotch.

Massera in kryddblandningen i köttet, se till att varje bit av gåsen är täckt.

Lägg gåsbrösten i en stängd behållare som knappt passar köttet.

Häll i eventuellt överskott av salt/kryddblandning, täck över och ställ i kylen i 3 till 4 dagar.

Varje dag under härdningsprocessen, vänd på gåsbrösten så att de blir jämnt belagda.

När köttet har stelnat blir det mörkrött och något fast vid beröringen hela tiden.

Skölj av den kort under kallt rinnande vatten och klappa den torr. Låt köttet stå på en sval plats i 2 till 4 timmar, gärna med någon slags bris eller fläkt på. Eller så kan du låta den torka i kylen utan lock över natten.

Trusa köttet som du skulle göra en stek, eller stoppa in det i korvnät. Om du gör nät, bär ett förkläde, eftersom du måste hantera gåsbröstet i nätet. Ta dig tid och gör det lite i taget. Knyt av ändarna av snöret eller nätet, lämna tillräckligt mycket fett i änden - det här ska vara den tjocka änden av bröstet att hänga.

Du vill ha den fetaste delen av gåsbröstet i toppen, så fettet kan droppa ner och hålla köttet fuktigt.

Häng brösten i en kall rökare och rök över bok, al, ek eller körsbärsträ. Apple är också ett bra substitut. Starta röken kallt och höj gradvis temperaturen. Ditt mål är att den tjockaste delen av gåsbröstet ska nå 140°F till 150°F i slutet av tillagningen.

Ta ut gåsbrösten ur rökaren och låt dem återgå till rumstemperatur innan de ställs i kylen.

Den rökta gåsen håller 10 dagar i kylen, eller ett år om den är väl förseglad och fryst.