Rökt Nya Zeeland Lamm ben Recept
Detta rökt Nya Zeelands ben av lammrecept är resultatet av mycket forskning. Jag kontrollerade forumet och kom med ett tips eller två. Sedan kontrollerade jag också Jamisons S&S för recept och en tredje källa också. Det var en av Wolfgang Pucks kokböcker (japp, Hollywood -killen). I ett nötskal kombinerade jag tips, och ett par olika recept och kom med något som var det bästa lammet antingen mig själv, min fru eller några vänner som vi hade över till middag, någonsin hade haft.
Ingredients
Marinad:
1 kopp olivolja
10 hackade vitlöksklyftor
¼ kopp sojasås
1 kopp äppelcider (gamla Wolfgang rekommenderar granatäpplejuice, men sägs använda cider som backup)
3 msk havssalt
Några shakes mald peppar
Preparation
Blanda ihop marinadens ingredienser och gnid in dem i lammbenet.
Använd en baster för att få ner marinaden i hålrummen, men klipp inte av snöret som håller ihop steken.
Lägg lammet i en gallonstor ziplockpåse, eller motsvarande, häll i resten av marinaden och ställ in den i kylen minst över natten.
Nästa dag, förvärm rökaren till cirka 200ºF, och lägg i 2 timmar pekannöt och 1 timme äppelpuckar.
Ta upp lammet ur påsen och lägg det, med marinadpartiklarna kvar på det, i rökaren.
Rök lammet tills innertemperaturen är 140 graderºF (ca 3 - 3 ½ timme).
Notera: Jag satte en rund kakform av metall under lammet för att fånga upp dropp för sås, och det fungerade som en smäck.
Lägg lammet på det andra gallret uppifrån och lägg ner pannan 2 galler. Rökflödet verkade inte påverkas det minsta.
När tempen når 140ºF, ta ut lammet och slå plikttroget in det i folie, sedan en handduk och lägg det i en kylare.
Ta upp dropparna från pannan i rökaren och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt hackad lök, koka tills den är mjuk och tillsätt lite mjölk med majsstärkelsen i för att göra en sås.