Varm Rökt öring, Spenat & pepparrot soufflé tart
För att hålla min rökt öring så saftig som möjligt bestämde jag mig för att jag vid det här tillfället skulle hålla fisken hela, trots allt måste det finnas en god anledning till att Arbroath Smokies och Kippers inte är fyllda innan jag röker! Lite mer av en fiol för att ta bort köttet efteråt men jag tycker att det var värt det.
Ingredients
200g unga spenatblad
3 ägg
30 g smör
30 g vanligt mjöl
Salt
Peppar
2-3 tsk gräddad pepparrot
Preparation
Ta 2 stora färska öringar.
För att bota och röka din öring blanda först 30 g havssalt med 30g ljust farinsocker och det rivna skal av en citron.
Ta bort öringhuvudena och packa lite av blandningen i håligheterna och sedan över skinnet.
Låt stå i en behållare (de kommer att ge upp lite fukt) i 30 minuter, skölj sedan noggrant och torka helt med hushållspapper.
Olja skinnet lätt för att förhindra att fisken fastnar och lägg på ett Bradley-galler. Låt stå i en timme för att torka ytterligare, huden kommer nu att vara ganska läderig.
Under tiden, ställ in Bradley Smoker och förvärm skåpet till 95°C/200°F med några ekbisquetter i högen.
Rök öringen i 1 timme eller tills köttet är ogenomskinligt, kärntemperatur 72°C.
Låt svalna innan du försiktigt lyfter bort skinnet och tar bort fiskflingorna från benen, ställ åt sidan.
Till tårtan behöver du en paket färdiggjorda smördeg.
Värm ugnen till 180°C/350°F. Rulla ihop degen och fodra a 26 cm lösbotten tårtform, sticka botten med en gaffel och grädda "blind" i 10-12 minuter tills degen känns torr på ytan.
Ta bort från ugnen.
Blanchera 200g unga spenatblad, pressa torrt och strö över basen av tårtan tillsammans med de rosa flingorna från rökt öring.
Separera nu 3 ägg, placera vitorna i en stor skål.
Gör en bèchamelsås genom att smälta 30 g smör tillsammans med 30 g vanligt mjöl i en kastrull, när det blandats och skummar tillsätt 300 ml mjölk och vispa kraftigt tills såsen är slät och börjar bubbla - ta av från värmen och vispa i 3 äggulor.
Krydda med salt, peppar och 2-3 tsk gräddad pepparrot.
Vispa nu ihop 3 äggvitor med en nypa salt tills du har mjuka toppar.
Vänd ner bèchamelsåsen i äggvitan och häll över tårtan.
Jämna försiktigt ut suffléblandningen till kanterna med en palettkniv.
Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene och jästa.
Servera genast med sallad eller trädgårdsärter.
Ek
Trä
Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.
Shop Now