Varm Rökt öring Med spenatpannkakor och pepparrot crème fraiche
Varm rökt öring är läcker till frukost, eller görs till en delikat paté, men vid detta tillfälle bestämde jag mig för att använda den till god användning i denna vackra och välsmakande, brunch maträtt.
Ingredients
(till 4 personer)
Saltvatten:
2 medelstora färska öringar
30 g salt
20g ljust farinsocker
500 ml kallt vatten
Pannkakor:
4 rökta öringfiléer (se ovan)
200 g ung spenat, tvättad, blancherad, pressad och hackad
3 vårlökar, putsade & fint skivade
225 g vanligt mjöl
1 msk bakpulver
300 ml mjölk
2 ägg
30 g smält smör
1 tsk salt
svartpeppar
olja eller smör till stekning
Att tjäna:
Blanda 4 msk crème fraiche tillsammans med pepparrot, efter smak, och lite hackad gräslök
Preparation
Först bad jag min fiskhandlare att vänligen filéa 2 medelstora färska öringar. Gör en lätt saltlake genom att blanda 30g salt, 20g ljust farinsocker och 500 ml kallt vatten och lämna filéerna nedsänkta i den för 30 minuter.
Ta bort, skölj och klappa helt torrt på hushållspapper och låt torka ytterligare en timme på ett Bradley-galler - de kommer att kännas lite klibbiga vid det här laget.
Lägg till några lönn- eller albisquetter i Bradley-stacken och ställ in den 75°C/170°F rök sedan filéerna för 1 timme (en extra halvtimme till om du vill ha en rökigare smak).
Ta bort och ställ åt sidan.
Metod:
Gör pannkakssmeten genom att lägga mjöl, salt, en malning av svartpeppar och bakpulver i en skål.
Gör en brunn i mitten och bryt i äggen.
Tillsätt hälften av mjölken och börja få ihop smeten, tillsätt nu resterande mjölk och det smälta smöret och vispa till en slät smet.
Tillsätt den hackade spenaten och vårlöken och rör om för att blandas in.
Hetta upp en tung stekpanna på medelvärme.
Tillsätt en klick olivolja, eller en klick smör följt av en liten slev pannkaksblandning.
När det kommer bubblor är det dags att vända pannkakan.
När den är gyllene på båda sidor, överför till en plåt i en varm ugn och fortsätt att tillaga tills blandningen är klar.
Beroende på storleken på pannkakor du gör, (och storleken på din panna såklart), kanske du kan ta mig 2-3 åt gången.
Du får 3 pannkakor per person om du gör dem ca 7 cm i diameter.
Till sist spiralerar du tre pannkakor på varje tallrik, toppar med en flingad filé per person och avslutar med en klick pepparrotscrème fraiche.
Servera medan den fortfarande är varm.
Lönn
Trä
Med en milt rökig, söt och subtil smak är Maple Bisquettes perfekta för att röka kalkoner och förhöja smaken hos fågel och fågelvilt.
Shop Now