Smoked prawns with garlic aioli, grilled bread and quail eggs

Rökta räkor med vitlöksaioli, grillat bröd och vaktelägg

Thomas Karlstein

Det är ingen hemlighet att när något ska firas görs det bäst med god mat.

Ingredients

Valfri mängd räkor (helst färska, alternativt tinade frysta)

Aioli - recept

1/2 skalad vitlöksklyfta

1 ägg

1,5 tsk dijonsenap

1 tsk citronsaft

1 tsk vitvinsvinäger

2,5 dl rapsolja salt och peppar

Tillagda tillägg:

Dillkvistar

Kokta vaktelägg

Citronklyftor

Grillat bröd

Tunt skivad rödlök

Preparation

Det är ingen hemlighet att när något ska firas görs det bäst med god mat. När jag såg den här soliga dagen komma förberedde jag mig såklart för ett matäventyr i trädgården. How to start the day har spelat som en film för mig i några dagar nu. Sov ut, men inte för länge. Gör en frukost och servera i halvskugga. Se till att vara precis skyddad från den starkaste solen. Kroppen behöver vila när den vaknar. Det behöver tid. Täck över poolen. Vattna växterna, sätt dig ner en stund. Ring efter något kallt att dricka. Res dig upp när kroppen känns rastlös, sparka lite grus och ta sedan av dig skorna för en kort dans ute på gräsmattan. Gå sedan in, ta ut räkorna, torka dem torra. Starta Bradley-rökaren. Till lunch serveras rökta räkor, grillat bröd, en nyvispad aioli, dill, citron och vaktelägg. Champagne och dimmad lager vilar i den stora isskålen.

Jag har pratat om det förut, men det fina med att laga mat i röken är att allt liksom sköter sig självt. Under tiden kan du strosa runt och roa dig, ta en sväng förbi rökskåpet och konstatera att det doftar himmelskt. Alternativet är att göra något vettigt med tiden, men då har man liksom missat poängen, då kunde man lika gärna lagat mat på vanligt sätt. Tja, i Sodom och Gomorra var disciplinen svag, den som inte slappnade av när han rökte hängdes samma dag. Du vet, bäst att slå sig ner ett tag. Det borde inte vara ett problem en dag som denna. Det är snart midsommar och vi vet alla hur vädret brukar vara den helgen.

Gå av hälarna nu, blöt i värmen. Bär med bikinin eller de tajta badbyxorna. Ja, du är tjock, men det är grannen också. Har man ätit gott och gott kan man i alla fall skylla på det. Era respektive älskar varandra ändå. Men vad du än gör, klaga inte. Vara nöjd. Annars förvisar jag dig till de gråaste novemberdagarna. Den dagen bussen kom sent, när din hud var blek, när lönen var över, när tvätthögens bas lutade sig mot tvättstugans två motsatta väggar, när du på natten befriade dig från att städa efter festen och vaknade med ett tungt huvud och en Tjernobyl för att reda ut nästa dag. Njut, vi vet ingenting om morgondagen. Det diskuteras flitigt på onlineforum hur man bäst röker sina egna räkor. Det är viktigt att hitta en balans där röksmaken kombineras med räksmaken. Inte för svårt, inte för lätt. De får inte bli för långa, då de blir sega, de får inte bli för korta, då de inte hinner absorbera rökaromerna. Efter många försök tycker vi att vi har hittat rätt recept. Ha nu en fin nationaldag. Heja Sverige!

 

Metod:

Torka räkorna på köksbänken. Ju torrare desto finare yta. Använd helst färska, men frysta räkor går alldeles utmärkt också. Det är mest en fråga om tillgång.

Lägg räkorna på galler. Om de är små, använd ett finare silikonnät så att de inte ramlar ner.

Rök sedan vid 66°C i 1 timme och 15 minuter.

Aioli metod:

Lägg alla ingredienser utom oljan i en mixer.

Börja med knappt halva hastigheten, sippra sakta ner oljan.

Smaka av med peppar och salt.

Mängd
 Packa

5 smakvariationer Bisquettes för Bradley Smoker

Detta sortpaket innehåller 24 vardera av äpple, al, mesquite, hickory och lönn för en mängd olika smaker.

Shop Now