Smoked Fish Brine

Rökt FiskbrasHär är ett rökt fiskbrasrecept som jag har använt i 15+ år. Det är fantastiskt för lax, stålhuvudöring och blåfisk, men jag tycker att det borde fungera på andra fiskar också. Det är en udda samling ingredienser, men den fungerar verkligen. Det är också otroligt förlåtande på många sätt. En del av förlåtelsen nämns i anvisningarna, men jag har ibland utelämnat citronpeppar eller vikblad och det är fortfarande fantastiskt. Jag har också varierat salt/sockerförhållandet för vänner som gillade en sötare rök (lite mindre salt och lite mer socker).

Ingredients

1 liter vatten

1/2 kopp icke-jodiserat salt (lite för bordssalt, avrundat för kosher)

1/2 kopp vitt socker

4 uns billig Scotch (rom eller bourbon kan lätt ersättas)

3 uns citronsaft

5 sektioner hackad vitlök (ca 1/8 kopp finhackad vitlök från en burk)

1/4 kopp pickling krydda

1/4 tsk citronpeppar

5 lagerblad

Preparation

Skölj filéerna lätt i kallt vatten; ta bort överflödigt vatten med tidningspapper eller i en glas- eller plastbehållare (INTE metall). Blanda ingredienserna i en stor skål tills socker och salt lösts upp. Låt svalna till rumstemperatur. Häll saltlaken över filéerna och se till att de är täckta.

Kyl i 4-24 timmar, beroende på filéernas tjocklek och personlig smak

Ta bort filéerna från saltlaken, torka av med hushållspapper. Lufttorka i 3 timmar +/- för att tillåta en pellicle att bildas; vid det här laget kan fisken förvaras i kylen i minst ett par veckor innan den röks.

När du bestämmer dig för att röka fisken, rök med bisquetter av äpple, al, ek eller körsbär (mina favoriter är ek eller en kombination av äpple och körsbär). Kom ihåg att medan din rökare värmer, placera fisken på galler och låt torka i ungefär en timme eller tills en glasyr bildas på ytan av fisken.