Rökt Kanderad lax Recept
Ett av de bättre kanderade laxrecepten vi har kommit med under åren.
Ingredients
Laxfiléer (Coho, Chinook eller Sockeye)
½ liter vatten
¼ kopp grovt salt
3 & ½ koppar äkta lönnsirap
4 kg ren honung (smält)
4 kg Demerra socker
¼ kopp citronsaft
Preparation
Förblanda saltlaken och låt stå så att smakerna blandas och sockret löses upp.
Efter att ha tagit bort ben och skinn, skär laxen i tunna remsor ~ ½ till en tum breda och ¼ tum tjocka.
Lägg remsorna i saltlake i 24 timmar.
Ta sedan bort varje remsa, tvätta inte bort saltlaken eftersom den bildar glasyren, och stick igenom ena (tyngre) änden med en halv rund tandpetare (har sagt att den här var tidskrävande!) och häng upphängd på din grill. Utrymme så att remsorna inte rör vid varandra, eftersom de KOMMER att smälta samman, om du gör det misstaget! Här är ett exempel på hur grillen ser ut när den är förberedd för torkning:
Upprepa processen tills du har använt upp alla fiskremsor och ställ in på en sval plats för att torka. Fans kommer att påskynda detta steg. Det tar ofta mer än 24 timmar. Du kan inte köra fläktarna för nära initialt, annars kommer det att göra att remsorna kommer i kontakt med varandra och smälter samman. Var också noga med att inte övertorka produkten. Observera att remsorna i princip ska vara genomskinliga, eftersom du kan se tandpetaren rakt igenom de flesta av dem.
Sedan är det in i rökaren ett tag. Jag tycker att hickory är lite för starkt för det här receptet. En blandning av ½ äpple och ½ al ger en mycket len "sammetslen" smak. Håll värmen något låg (~ 125) för att undvika övertorkning och sveda.
Ta bort från rökaren och låt svalna. Ta sedan bort tandpetaren från varje remsa och vakuumförsegla/frys in allt du inte ska sluka upp direkt.
Den färdiga produkten kommer fortfarande att förbli genomskinlig, men den får en distinkt rökig smak. SMASKIGT!