Otrolig Kanderad rökt lax Recept
Skäm bort dig med de söta och rökiga smakerna i detta kanderade laxrecept! Sammat i en enkel blandning av Demerara -socker och grovt salt, laxen är sedan belagd i en läcker godisglasyr med rött vin, mörk rom, brunt socker och honung eller lönnsirap och rökt långsamt till perfektion.
Ingredients
Lax
1 kg - 2 kg Demerara eller naturligt farinsocker
7/8 - 1 kopp grovt salt (inte mer än en kopp)
Lägg åt sidan för senare (valfritt):
8 pressade vitlöksklyftor
Små palm fulla krossade pepparkorn
2 tsk riven färsk ingefära
Rivet skal av 1 apelsin
½ Tsk röda chiliflakes
½ Tsk Cyenne
Tillsätt inga flytande kryddor eftersom det kan äventyra förhållandet salt/socker. Däremot har jag personligen smugit i mig cirka 4 oz mörk rom i saltlaken.
Godisglasyr:
4 oz rött vin
4 Uns mörk rom
2 koppar farinsocker
1 kopp honung eller lönnsirap
Peppar/cayenne (valfritt)
Preparation
Rökarens temperatur:
Försök och behåll 100-125ºF (långsam rök)
Saltvatten:
Blanda ihop socker och salt.
Skin och urben lax, samt skär bort mörkt kött innan rökning. Använd inte magremsor eftersom de är för feta.
Skär laxen i bitar som nuggets 1″ x 1″ eller remsor 2″ x 6″ och ¼″ tjock.
Täck botten av en plastbehållare med en ¼″ salt/sockerblandning.
Lägg större, tjockare bitar av lax på blandningen.
Fortsätt skikta saltlake/lax tills all lax är täckt. Ställ i kylen. Saltlaken löser sig snabbt och börjar dra vätska från laxen.
Nu till godis din lax:
Värm vin, rom, socker, honung/lönnsirap i en kastrull. Det finns några sätt att godisa din lax. Det är ditt val, ha kul, experimentera.
Glasyr kan borstas på flera gånger under rökprocessen.
Du kan ta bort laxen halvvägs i rökprocessen och blötlägga den i glasyr i några timmar innan du återupptar rökningen.
Lägg den rökta laxen i en behållare med glasyren och låt den absorberas i kylen (låt inte stå längre än ett dygn, annars suger sockret ut mer fukt från den rökta fisken, även utan salt.)