Oysters Rockefeller in the smoke - character for a classic

Ostron Rockefeller i rökridå för en klassiker.

Thomas Karlstein

Det är trevligt att veta att de svenska recepten här på Bradley Smoker också har uppmärksammats av våra kollegor i Frankrike. Även om vi numera i högre grad inspireras av mat från hela världen, var det till stor del i det franska köket som många av våra mattraditioner började.

Ingredients

4-6 personer

12 ostron (inkl vätskan)

1,25 dl torrt mousserande vin

1 tsk koncentrerad fiskfond

2 msk smör

1 vitlöksklyfta (finhackad)

2 schalottenlök (fint hackade)

cirka. 140 g bladspenat

2 dl grädde

2 msk ströbröd cheddarost (finriven) persilja eller gräslök att garnera med

Preparation

För att flirta lite extra med fransmännen tar vi idag en fransk rätt med ursprung i New Orleans och visar hur utmärkt den fungerar att göra i Bradley smoke. Att det återigen blir lättare mat beror mer på slumpen än eftertanke. Just för variationens skull var det tänkt att vi skulle hålla i denna, kanske göra en najalax eller något större rustikt, men med en ostronsäsong som snart är över går det lika bra att slå till trumma och avsluta med en smäll.

Ostron Rockefeller sägs ha skapats 1889 i New Orleans på Antoines restaurang av Jules Anciatore. Idén föddes när det just nu rådde brist på sniglar. Som ett alternativ tittade man istället på de lokala ostronen som fanns i överflöd. Det måste vara ostron. På grund av sin lyx och känsla döptes rätten efter tidens kanske rikaste man, John D. Rockefeller. Receptet, som de lyckades hålla hemligt för alltid, anses av många innehålla bladspenat, vilket förmodligen ger rätten dess gröna inslag. Anciatore förnekade dock alltid att de gratinerade ostronen innehöll spenat. I och med upphovsmannens död sägs originalreceptet vara förlorat för alltid och det som lagas idag är egentligen "bara" kopior.

Det har dock inte hindrat kockar runt om i världen från att gång på gång ta upp sina tolkningar på menyerna. Att den blivit så populär gör att många måste ha kommit det hyllade originalet väldigt nära. Jämför med diskussionen kring carbonaras innehåll och ursprung. Om du är tveksam till ostron, men ändå vill prova, är Rockefeller det självklara valet.

Vi har sett många tvivlare som numera lyser som små solstrålar när ostron nämns. Främst beror det förmodligen på att känseln i munnen inte kan jämföras med ett färskt ostron. I Rockefeller är ostronen mer som en kokt blåmussla i söt sås med krispig topp. Att de färdigrökta och gratinerade ostronen dessutom alltid verkar ta slut i förtid är väl också ett bra betyg? Många kan ha problem med att bråka med en sådan klassisk rätt, men tillagningen i röken tillför bara ytterligare en fantastisk dimension i våra ögon.

Oyster Rockefeller är mild i sin grunddesign och drar nytta av den extra karaktär som röken ger. Grädden, men även osten tar upp smaken från det brända träet med särskild omsorg. Ingen ytterligare förberedelse krävs för denna maträtt. Det är inte en långfärdsförare som behöver justering eller kontroll av temperaturer. Det finns alltid tid för rökt ostron Rockefeller.

Nedan hittar du receptet på vårt rökta original. Koka ostronen på högsta temperatur i en knapp halvtimme, njut av en passande drink och låt dig förföras...

Metod:

Starta rökaren på högsta temperaturen (160°C/320°F) så att den hinner värmas upp innan rökning.

Starta röken med en valfri brikett. Mildare briketter som al är lämpliga.

Öppna ostronen och häll vätskan genom en sil i en kopp.

Lossa köttet och spara även den kupade delen av skalet. Se till att den är ren från splitter och flingor.

Skölj ur silen och sila även ner ostronen i koppen.

Koka upp vinet med vätskan från ostronen.

Sänk värmen något och tillsätt ostron. Låt puttra i en minut. Ta upp ostronen och ställ åt sidan.

Tillsätt fiskfonden och grädden i vinet och fortsätt att sjuda. Såsen ska reduceras tills ca 2 dl återstår. Stressa inte. Lägg smöret i en annan kastrull.

Tillsätt lök och vitlök – fräs mjukt och glansigt.

Tillsätt slutligen spenatbladen och rör om sporadiskt tills spenaten har släppt nästan all vätska. Volymen har nu minskat rejält.

Krydda med salt och peppar.

Lägg skalen på ett eller flera rökgaller.

Fyll bottnarna med spenatblandningen.

Lägg tillbaka ostronen ovanpå och häll gräddsåsen över ostronen.

Pudra lite ströbröd med fingrarna och toppa med riven cheddar eller annan saltare ost.

Rök ostronen i 20-25 minuter. Om flera galler används, byt plats efter halva tiden.

Garnera med hackad persilja eller gräslök och servera med lämplig dryck.

Mängd
 Packa

5 smakvariationer Bisquettes för Bradley Smoker

Detta sortpaket innehåller 24 vardera av äpple, al, mesquite, hickory och lönn för en mängd olika smaker.

Shop Now