Classic Cold Smoked Salmon

Klassisk Kall rökt lax

Sandra Tate

Kall rökt lax fryser bra och är där, snyggt skivad i förpackningar och redo för när du behöver det.

Ingredients

1 kg urbenad laxfilé

300 g havssalt

50 g mörkt melasssocker

Preparation

Här är vi i början av december och ett bra tillfälle att komma i förväg och röka tillräckligt med lax för att se dig genom högtiden för kanapéer, förrätter och specialfrukostar med rökt lax, äggröra och Prosecco,

Kallrökt lax fryser bra och finns där, prydligt skivad i förpackningar och redo när du behöver den - ja det var teorin,

Son nr 2 har redan sett av två av dessa värdefulla förpackningar!

Bota laxen

Min 1 kg tjocka laxfilé i mitten gav cirka 800 g fantastisk rökt lax - kom ihåg att vikten tappas under härdningsprocessen och att skinnet är en läderartad rest.

Förbered filén genom att köra tummen längs raden av ben och ta sedan bort dem en efter en med en pincett.

För det 1 kg urbenad laxfilé Jag använde en kur gjord av 300 g havssalt blandas ordentligt med 50 g mörkt melasssocker.

Ta en ren, torr behållare av en storlek som passar fisken och strö ungefär en femtedel av kuren över botten innan du lägger laxens skinnsida ner i den. Fördela den återstående blandningen jämnt över ytan av köttet och klappa ner som en skorpa.

Täck över och kyl över natten i cirka 12 timmar.

Botten kommer nu att ha dragit fukt från fisken och producerat melass mörk vätska runt laxen.

Ta bort från behållaren och skölj mycket noggrant, kassera den återstående härden.

Fiskens hud kommer att vara mycket fast och läderartad.

Torka helt torrt på hushållspapper och lägg sedan skinnsidan nedåt på ett Bradley-galler och låt stå på en luftig kall plats i minst 3 timmar för att ytterligare torka ytan.

Förbered Bradley Smoker genom att ställa in den med kallrökartillbehöret och lägga till en hel bunt med Whisky Ek bisquetter till traven.

Låt rökaren vara i drift tillräckligt länge för att skåpet ska fyllas med rök innan du för över laxen till mitten av skåpet.

Kallrök i allt upp till 10 timmar - jag rökte min för 6 timmar och det var perfekt.

Täck över och kyl över natten och skiva sedan så tunt du kan med ett fint, mycket vasst blad och lägg på fettsäkert papper i önskad mängd och slå in och frys in - åh, och reservera lite att äta direkt!

Whisky
Ek

Whisky Oak Bisquettes för Bradley Smokers

Speciellt skapad för att ge en distinkt smak till alla rätter. Passar bra med rött kött, fläsk, fisk (särskilt lax) och tungt vilt.

Shop Now