Cold Smoked Clam Marinières with Spinach & Pasta

Kall rökt mussla marinières med spenat och pasta

Sandra Tate

Jag hade nöjet att hitta lokala musslor på fiskstallen den här veckan och kunde inte motstå att göra en rökig version av vad som traditionellt är en musslor.

Ingredients

(Tervar 2)

800 g färska musslor

en stor bananschalottenlök

stor vitlöksklyfta

½ tsk salt

30 g smör

litet glas vitt vin

3 msk dubbel grädde

250 g färsk pasta

100g unga spenatblad

Preparation

Efter förra månadens inlägg för rökta skaldjur hade jag nöjet att hitta lokala musslor i fiskståndet den här veckan och kunde inte motstå att göra en rökig version av vad som traditionellt är en musselrätt.

Innan du börjar, ställ in Bradley Smoker på kallrök (kall röktillsats behövs inte eftersom musslorna röks så kort och redan kommer att vara tillagade).

Lägg till ekbisketter i högen och låt stå i 30 minuter, övre ventilen nästan stängd (vilket gör att skåpet kan rökfyllas innan du placerar musslorna inuti). Jag kan inte nog understryka att skaldjur måste tillagas väldigt kort, annars kommer du att få ett nedslående gummiaktigt resultat.

För 2 personer behöver du 800 g färska musslor, sköljda och kontrollerade att de alla är ordentligt stängda efter att ha virvlats kraftigt.

Låt rinna av i ett durkslag och lägg sedan i en kastrull på medelhög/hög värme med lock på och släng då och då tills de har öppnat sig (förmodligen ett par minuter räcker).

Ta genast bort från värmen och sikta, spara musslvätskan, lägg musslorna i skal över ett folietäckt Bradley-galler.

Rök i 10 minuter och ta bort, ställ åt sidan.

Gör nu en sås marinières.

Skala och finhacka en stor bananschalottenlök och krossa a stor vitlöksklyfta med ½ tsk salt till en pasta.

Smälta 30 g smör i en kastrull och tillsätt vitlök & schalottenlök, koka på låg värme i 4 minuter tills den mjuknat men inte får färg.

Lägg nu till a litet glas vitt vin, öka värmen och reducera till sirap.

Lägg till det reserverade musselsjuice och reducera igen över hög värme till halva volymen.

Lägg till sist 3 msk dubbel grädde och reducera igen med en tredjedel och lägg sedan tillbaka de rökta musslorna i pannan.

Efter 2 minuter stäng av värmen men lägg ett lock över för att hålla värmen.

Fyll en kastrull med saltat vatten och låt koka upp.

Lägg till 250 g färsk pasta efter eget val (detta brukar ta 2-3 minuter att laga men kolla på paketet) och 100g unga spenatblad.

Låt rinna av väl och smaka av med svartpeppar innan du vänder i musslorna och deras sås.

Fördela mellan 2 varma pastaskålar och servera direkt.

Ek
 Trä

Ekbisquetter för Bradley Smokers

Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.

Shop Now