Irish Boxty with Hot Smoked Salmon

Irish Boxty with Hot Rökt lax

Dan Shahin

Boxty, en traditionell irländsk potatispannkaka, är det perfekta kärlet för en mängd olika pålägg. Vi valde att toppa den med varmrökt lax med rökt sparris och Crème Fraiche, men en klassisk kombination av rökt bacon och ägg gör sig fint! Verkligen, allt går med Boxty.

Ingredients

För Boxty

1 ½ dl riven rå potatis

1 kopp universalmjöl

1 dl överbliven potatismos

1 ägg

1 msk lättmjölk

¼ kopp olivolja

salt och peppar efter smak

För varmrökt lax

2 laxfiléer

¼ farinsocker

1 msk salt

1 msk knäckt svartpeppar

1 dl crème fraiche

En garnering (vi använde krasse, men salladslök, persilja, dill, etc.)

Preparation

Metod:

Lämna skinn på laxen. Om filén är över 1" tjock, skär köttet var 2" till 3" ungefär 1/2" till 3/8" djupt, parallellt och löpande i riktning mot revbenet. Löddra laxen med vegetabilisk olja. Den ska vara helt belagd, men inte droppande av olja.

Klä laxen generöst med en blandning av socker och salt. Tillsätt gärna andra kryddor och örter till rub, som dill, torr senap eller lökpulver. Gnid in blandningen av socker, salt och kryddor i filén.

Slå in laxfiléerna, kött till kött, med plastfolie och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.

Efter härdningsprocessen, placera laxen på ett galler med skinnsidan nedåt och i din förvärmda rökare vid 80°C i 2,5 till 3,5 timmar. (Tiden varierar beroende på filéstorlek. Jag skulle föreslå att du kontrollerar dem efter 2 timmar).

Förbered sparrisen genom att bryta av den vedartade delen av stjälken. Ge dem en lätt pensel med olivolja och strö över salt. Rök på översta gallret i ca. 90 minuter.

När din lax nästan är klar, släng den rivna potatisen med mjöl i en stor skål. Rör ner potatismoset tills det blandas. Vispa ihop ägget och skummjölken i en separat skål; blanda ner i potatisen. Krydda med salt och peppar efter smak.

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Häll i potatisblandningen och forma biffar ca 2 tum i diameter. Stek på båda sidor tills de är gyllenbruna, 3 till 4 minuter per sida. Låt rinna av på en hushållspappersklädd plåt. Toppa med den rökta laxen, en klick crème fraiche och strö över trädgårdskrasse eller lite tunt skivad salladslök till garnering.

Boxty är en mångsidig bas för många varianter av pålägg. En traditionell topping av rökt bacon och ägg passar bra, eller något unikt som rökt ankbröst med en fruktig kompott för en söt och välsmakande behandling.