Bradley Smoked Sprats & Seeded Soda Bread

Bradley Rökt sprat & Utsäde läskbröd

Sandra Tate

Sprat är fiddly att förbereda men så värt ansträngningen.

Ingredients

(6 serverar)

750g mycket färsk skarpsill

20 g salt

att tjäna:

citronklyftor

kvistar av vattenkrasse

för läskbrödet:

400 g vanligt mjöl

100 g vanligt fullkorn

20g blandade rostade frön

1 rundad tsk bikarbonat läsk

1 tsk salt

340 ml varm mjölk

40 g smält smör

1 msk citronsaft

Preparation

Förbereda skarpsill:

Använd en liten, vass kniv, skär rent längs magen, dra ut inälvorna och skölj.

Skär nu av huvudet och tryck försiktigt ner en tumme inuti skarpsillen på vardera sidan av ryggbenet för att lossa det innan du drar rent ut ur fisken (svansen följer med).

Trimma nu längs bukkanten för att ta bort spår av fena. Jag köpte 750g skarpsill och räknade 40 av dem! Det tog en hel del tid och tålamod men resultatet blev vackra små filéer, nästan benfria. Helt enkelt gott till lunch eller som förrätt

Metod:

När den är filéad, strö skarpsillfiléerna med salt och låt stå i 15 minuter.

Skölj och torka helt torrt med hushållspapper.

Gör Bradley Smoker redo med flera körsbärsbisquetter i högen. Värm skåpet till 70°C.

Lägg filéerna i par (kött till kött) på ett galler och lägg över till rökaren över en droppbricka.

Rök i ca 45 minuter - 1 timme, låt svalna, kyl.

Värm ugnen till 200°C.

Lägg alla torra ingredienser till läskbrödet i en stor skål, blanda lätt med fingrarna.

Gör en brunn i mitten och häll i mjölk, smält smör och citronsaft.

Blanda ihop ingredienserna till en lite kladdig deg och vänd sedan upp på en mjölad yta.

Knåda i en minut och forma till en boll.

Lägg på en mjölad bakplåt och platta till något med en kavel innan du gör det traditionella korset på toppen genom att trycka ner handtaget på en träslev.

Grädda i 30 - 40 minuter tills de är bruna och knapriga.

Servera den rökta skarpsillen med citronklyftor, vattenkrasse och varmt sodabröd.

Körsbär
 Trä

Körsbärsbisquetter för Bradley Smokers

Körsbärsbisquetter ger en mild, söt och fruktig arom perfekt för rökning av fågel, fisk, skaldjur, nötkött, fläsk, lamm, sjöfåglar, grönsaker och ost.

Shop Now