Bradley Rökt sprat & Utsäde läskbröd
Sprat är fiddly att förbereda men så värt ansträngningen.
Ingredients
(6 serverar)
750g mycket färsk skarpsill
20 g salt
att tjäna:
citronklyftor
kvistar av vattenkrasse
för läskbrödet:
400 g vanligt mjöl
100 g vanligt fullkorn
20g blandade rostade frön
1 rundad tsk bikarbonat läsk
1 tsk salt
340 ml varm mjölk
40 g smält smör
1 msk citronsaft
Preparation
Förbereda skarpsill:
Använd en liten, vass kniv, skär rent längs magen, dra ut inälvorna och skölj.
Skär nu av huvudet och tryck försiktigt ner en tumme inuti skarpsillen på vardera sidan av ryggbenet för att lossa det innan du drar rent ut ur fisken (svansen följer med).
Trimma nu längs bukkanten för att ta bort spår av fena. Jag köpte 750g skarpsill och räknade 40 av dem! Det tog en hel del tid och tålamod men resultatet blev vackra små filéer, nästan benfria. Helt enkelt gott till lunch eller som förrätt
Metod:
När den är filéad, strö skarpsillfiléerna med salt och låt stå i 15 minuter.
Skölj och torka helt torrt med hushållspapper.
Gör Bradley Smoker redo med flera körsbärsbisquetter i högen. Värm skåpet till 70°C.
Lägg filéerna i par (kött till kött) på ett galler och lägg över till rökaren över en droppbricka.
Rök i ca 45 minuter - 1 timme, låt svalna, kyl.
Värm ugnen till 200°C.
Lägg alla torra ingredienser till läskbrödet i en stor skål, blanda lätt med fingrarna.
Gör en brunn i mitten och häll i mjölk, smält smör och citronsaft.
Blanda ihop ingredienserna till en lite kladdig deg och vänd sedan upp på en mjölad yta.
Knåda i en minut och forma till en boll.
Lägg på en mjölad bakplåt och platta till något med en kavel innan du gör det traditionella korset på toppen genom att trycka ner handtaget på en träslev.
Grädda i 30 - 40 minuter tills de är bruna och knapriga.
Servera den rökta skarpsillen med citronklyftor, vattenkrasse och varmt sodabröd.
Körsbär
Trä
Körsbärsbisquetter ger en mild, söt och fruktig arom perfekt för rökning av fågel, fisk, skaldjur, nötkött, fläsk, lamm, sjöfåglar, grönsaker och ost.
Shop Now