Bradley Smoked Mussel & Monkfish Soup

Bradley Rökt musslor & monkfish Soppa

Sandra Tate

Delikata ingredienser kräver känslig behandling.

Ingredients

(till 4 personer)

800 g musslor, lätt rökta

750 g tjock marulk, skuren i 3 cm medaljonger

700 ml fiskfond

100 g crème fraîche

500g liten färskpotatis, skrubbad och kokt till kokt

3 medelstora purjolökar, putsade, tvättade, halverade och tunt skivade

30 g smör

2 msk olivolja

125g unga spenatblad, tvättade

2 mogna tomater, avlägsnade frön och skär i små tärningar

salt peppar

färskpressad citronsaft efter smak

Preparation

Tack och lov är musslor nu tillgängliga året runt på grund av odling av repsystem och dessa var särskilt bra.

De måste dock behandlas med försiktighet (inte bara för att undvika en dålig mage) utan för att undvika att förvandla en delikatess till ett gummiaktigt, torrt, nedslående erbjudande. Eftersom jag ville inkludera marulk ville jag också undvika en överväldigande stark rökig smak till musslorna.

Du kommer att behöva en bra mängd fiskfond för detta recept, som jag tog upp i "redaktörens anteckning" på majbloggen, jag föreslår att du hänvisar till det om du känner dig sugen på att göra din egen (och jag rekommenderar starkt att du gör det) .

Förbered musslorna genom att kasta dem i kallt vatten och virvla runt för att få dem att stänga. Om de efter ett kraftigt slamrande mot andra musslor fortfarande inte har stängts är det verkligen dags att kassera dem; de är döda och kan orsaka allvarliga magbesvär om de konsumeras.

De friska musslorna ska nu rengöras från havstulpaner och ytskräp genom att skrubba och 'skägget' (fibröst material som fäster musslan i repet) ska försiktigt dras bort.

Musslorna måste nu kokas omgående.

Hetta upp en tum vatten i en stor kastrull till en rullande koka, sätt durkslaget med musslor över vattnet och täck med ett lock för att ånga.

Ånga i 3-4 minuter eller tills skalen öppnats, överkok INTE.

Ta genast bort från värmen.

För att röka musslorna:

Eftersom jag inte ville riskera att musslorna kokade ytterligare, eller faktiskt torkade ut, valde jag att ansluta Cold Smoke Adapter till Bradley Smoker och stänga ner den övre ventilen på rökaren.

Jag lade till ekbisketter i högen och när skåpet var rökfyllt placerade jag musslorna där, spridda isär, fortfarande i skalet, på ett galler över en droppbricka av folie. Jag tillät dem knappa 20 minuter av kallrökning med ventilen nu något öppen. GJORT!

Resultat: fuktiga, delikat rökta musslor.  

Detta är en familjefavorit, även om de rökta musslorna var nya i rätten. De lade utan tvekan till en subtil men distinkt ton av smak och vi njöt alla av rätten oerhört. Jag tror att vi pratar "obegränsad framgång"! Jag kallar det soppa, men det är en mättande huvudrättssoppa.

Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt olivoljan och den finhackade purjolöken, täck över och låt svettas på låg värme i 5-6 minuter för att mjukna.

Häll i den varma fonden, låt sjuda och smaka av med salt och peppar.

Rör ner crème fraichen och tillsätt den kokta potatisen i pannan.

Koka försiktigt i ytterligare 5 minuter och lägg sedan till bitarna av marulk, tryck in dem i spriten för att säkerställa att de pocheras jämnt.

Efter 2 minuter tillsätt de hackade tomaterna, den unga spenaten och de rökta musslorna.

Täck över och fortsätt att koka i ytterligare 2-3 minuter tills spenaten har vissnat och musslorna är rykande heta.

Smaka av och gör sista justeringar av kryddningen, tillsätt citronsaft i slutet för att undvika att spenaten missfärgas.

Fördela mellan uppvärmda skålar och servera genast.

Ek
 Trä

Ekbisquetter för Bradley Smokers

Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.

Shop Now