Bradley Cold Smoked Salmon with Dill

Bradley Kall rökt lax med dill

Sandra Tate

Julfast närmar sig och rökt lax är alltid hög på vår lista över "Must haves" för det festliga bordet. Oavsett om det är på blinis med drycker, eller med krypterande till frukost, är det lika mycket för jul och nyår som Turkiet.

Ingredients

1 kg tjock laxfilé, ben borttagna

för botemedlet:

500 g havssalt

250g mjukt farinsocker

1 msk torkad dill

Preparation

Jag erkänner att jag undvek att göra min egen rökta lax ett bra tag, skrämd av möjligheten att göra ett dyrt misstag. Jag borde inte ha varit orolig, det är en enkel och mycket givande process. Som alltid överträffar resultaten allt du kan hitta på snabbköpshyllorna, och det finns utrymme för experiment för att göra din alldeles egna, unika produkt. Eftersom jag också är väldigt förtjust i gravad lax har jag valt att ta med dill i mitt recept, men uteslut det gärna om du föredrar det.

Den här månaden har jag inte inkluderat något recept, (även om snitten blir en fantastisk paté, och den är ljuvlig i pastarätter och quiche) eftersom det finns lite mer fantastiskt än en tallrik med tunna veck av rökt lax tillsammans med en klyfta av citron och spannmålsbröd.

Köp din lax färsk från en duktig fiskhandlare och tänk på att din färdiga produkt blir tunt skivad. Som sagt, jag personligen skulle alltid föredra att välja en tjock fiskbit och inte bakändan. Fjällen kommer att ha tagits bort men du kommer att behöva nåla bena ut biten själv - stryk benlinjen bakåt och benen kommer lätt att kännas och lokaliseras sedan är det en enkel uppgift att använda en pincett eller en liten tång för att ta bort dem.

Metod:

Häll socker, salt och dill i en skål och blanda väl. Fördela en god näve, ungefär en fjärdedel, av blandningen jämnt över en tät passande behållare (en plastlåda eller en djup ugnsform duger) och tryck laxen med skinnsidan nedåt över boten. Gnid in mer av blandningen i köttsidan av laxen och packa sedan resten över toppen för att bilda en tjock skorpa av kur - det är viktigt att majoriteten av kuren hamnar på köttsidan. Täck och ställ i kylen i 12 timmar, eller över natten.

Vid det här laget kommer fisken att ha tappat lite fukt och du kan inte hitta något sladdrigt botemedel runt filén. Skrapa försiktigt bort så mycket av kuren du kan med fingrarna (det måste kasseras) och skölj under en kall kran för att ta bort resten. Du kommer att upptäcka att det har skett en betydande viktminskning (cirka 15 %) och fisken kommer att vara ganska stel (särskilt huden) medan köttet nu är avgjort djupare i färgen. Torka av och lägg filén på en ren kökshandduk och låt den stå i 3 timmar i kylen eller på ett kallt, luftigt ställe, då ytan blir lite klibbig vid beröring. Gnid in ytan med mer dill (eller inte, om du föredrar det) och lägg skinnsidan nedåt på en Bradley Smoker trådhylla.

Fyll stapeln av Bradley Smoker med bisquette efter eget val, (för mig är det klassisk ekrök men äpple skulle fungera bra), och ställ upp med kallrökaradaptern. Adaptern är mycket viktig för långvarig kallrökning, men dessa kyliga, klara dagar är också en bonus. Lämna den övre ventilen helt öppen för att möjliggöra god cirkulation av rök. Rök i 6 timmar (eller längre om du gillar en starkare smak).

Ta bort och linda innan du kyler ett par dagar för att mjukna innan du skivar - och använd det tunnaste blad du har för bästa resultat. GOD JUL!

Ek
 Trä

Ekbisquetter för Bradley Smokers

Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.

Shop Now