Smoked Cherry Old Fashioned

Rökt Körsbär Gammaldags

Thomas Karlstein

Idag ska vi gå utanför de vanliga rökramarna.

Ingredients

4-5 rökta körsbär eller rå bigar (70°C/1h)

5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky straight)

2 cl sockersirap

några skvätt Angostura

en liten skvätt sodavatten

Preparation

Det blir inget bacon. Inte vilken bringa som helst, inte ens ett älghjärta, rökt vaniljglass eller saltlakrits.

Idag är det fredag och på fredagar njuter du av en fredagsdrink, en TGIF-cocktail om du vill - Smoked Cherry Old Fashioned. Jag lade till TGIF-cocktailgrejen bara för att Bradley HQ i England åtminstone en dag ska förstå vad som verkligen skrivs här. Här i Sverige vet vi redan att det kallas fredagsdrink.

Först tänkte jag berätta lite smart att Old Fashioned är en av få drinkar som gett namn åt ett glas; det gammaldags glaset. Då slog det mig att det finns champagne, öl och vinglas. Jag hade otur att tänka. Mindre fel är att det är få cocktails som har glas uppkallade efter sig. Tom Collins kanske, men där känner jag att highballglaset känns mer accepterat. Detta får mig att undra, vad kom först? Cocktailen Old Fashioned eller glaset Old Fashioned? Rätt svar är glaset. Den hette bara något annat - "a rocks ice cream".

The Old Fashioned sägs ha serverats först i slutet av 1800-talet i USA. Tidigare, i början av detta århundrade, hade man börjat prata om "cocktails", men detta var långt innan bartenders och bloggare gjorde mixologi av det hela.

Ingredienserna var fortfarande enkla och få och vad som definierade en cocktail var fortfarande oklart. En tidningsredaktör som bad om att förklara ordet cocktail skrev: "...en kraftig hjärnskakning av sprit, bitter, vatten och socker." En gammaldags. Exakt var drycken serverades är oklart, åsikterna går isär. Kul faktum är dock att staden Louisville har döpt drycken till sin officiella stadsdryck. Varje år under de två första veckorna i juni firas "Old Fashioned Fortnight". De två veckorna före National bourbon day den 14 juni. The Old Fashioned som fenomen och cocktail fick också ett enormt uppsving när huvudkaraktären i Mad Men nästan konstant sågs smutta på en.

Otaliga varianter av Old Fashioned har gjorts. Medan vissa diskuterar om det ska vara bourbon- eller rågwhisky, under tiden lutar jag mig gärna tillbaka och smuttar på en gin i stället för whiskyn. Vårt gammalmodiga idag är dock något utöver det vanliga.

I denna cocktail har jag blandat ihop rökta bigaras direkt från Bradley-rökaren. Föreställ dig en maraschino 2.0. Bigarråna röks vid 70°C i en timme, givetvis med körsbärsbriketter.

Jag använder Woodford Reserve Bourbon som bas, tillsätter lite sockersirap, några skvättar Angostura bitter och en skvätt läsk. Denna Old Fashioned är fruktansvärt spännande i munnen.

Nu måste jag sätta mig ner och ta en klunk, för om jag skriver Old Fashioned en gång till kommer mina ögon att börja blöda.

Metod:

Starta Bradley-rökaren och ställ in temperaturen på 70°C.

Kärna ur körsbären, enklast är det med en körsbärskärna.

När röken är varm, rök körsbären i en timme.

Låt sedan svalna.

Blanda 6-8 körsbär i botten av ett gammaldags glas.

I ett mixerglas med is - blanda bourbon, sockersirap och Angostura.

Tillsätt is i Old Fashioned-glaset, sila av drinken, toppa med en skvätt läsk och rör om med en barsked.

Bättre att öka mängden sodavatten gradvis, än att ha för mycket dun på en gång.

Körsbär
 Trä

Körsbärsbisquetter för Bradley Smokers

Körsbärsbisquetter ger en mild, söt och fruktig arom perfekt för rökning av fågel, fisk, skaldjur, nötkött, fläsk, lamm, sjöfåglar, grönsaker och ost.

Shop Now