Rökt Äppeldanska/krring Recept
Ett fantastiskt sött och rökt recept för de kalla vintermånaderna!
Ingredients
2 dl mjöl - siktat
¼ tsk salt
1 kopp smör
1 kopp gräddfil
2 äpplen
3 msk farinsocker
2 msk lönnsirap
Kanel, muskot, kardemumma och/eller mald kryddnejlika
Äggtvätt: 1 ägg och ¼ kopp mjölk vispas ihop
Preparation
Blanda ihop mjöl och salt.
Skär smör i mjölblandningen.
Rör ner gräddfil.
Täck degen och ställ i kylen över natten.
Rök äpplen i 1 timme vid 200°F med lönnbisquetter. När du är klar, skiva kylda rökta äpplen och släng i farinsocker och önskade kryddor.
Dela under tiden degen i fyra.
Rulla varje fjärdedel till en cirka 1/4” tjock rektangel på en mjölad yta (en i taget, förvara de utrullade kvartarna i kylen).
Skär en serie remsor ½” tjocka genom degen på vardera sidan, lämna 2-3 tum av mitten oslipad.
Placera skivade rökta äpplen i den oskurna mittdelen av degen och strö över farinsocker, kanel, muskotnöt, kardemumma och/eller mald kryddnejlika.
Växla från ena sidan av degen till den andra, vik in remsorna för att bilda en fläta, tryck ihop ändarna för att täta.
Upprepa med resterande fjärdedelar av degen.
Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper och pensla med äggtvätt.
Ringla lönnsirap över flätor.
Grädda i 30 minuter vid 375°F.
Recept av: Lena Clayton