Rökt Kalkon Recept
Att röka en hel kalkon är en lång process och tar minst 8 timmar, om du vill ha det mjukt och saftigt. Så du borde börja natten innan du lagar mat. Men detta rökt kalkonrecept är så enkelt och säkert att imponera på din familj och gäster.
Ingredients
För saltlaken:
1 kopp kosher salt
1 ¼ koppar farinsocker
3 msk hela svartpepparkorn
4-6 lagerblad
2 kanelstänger
Skal och saft av 1 apelsin
2 liter kallt vatten
För fågeln:
1 färsk kalkon, tinad om den är fryst (12-15 pund)
1 medelstor lök, i fjärdedelar
1 äpple, i fjärdedelar
2 morötter, hackade i cirka 4 tum bitar
3 stjälkar selleri, halverad
1 vitlökshuvud, toppen skivad och löst skal borttaget
6 matskedar osaltat smör (3/4 stick), mjukat
Bradley Premium Bisquettes – Sage
Preparation
Kvällen före tillagning, kombinera ingredienserna till saltlaken i en stor kastrull på medelvärme tills salt och socker lösts upp.
Ställ saltlake åt sidan och låt svalna.
Ta bort inälvor och hals från kalkonen. Spara och kyl för såsen.
Skölj kalkonen inifrån och ut med kallt vatten.
Sänk kalkonen i den kylda saltlaken.
Täck över och kyl över natten.
Nästa dag, ta bort kalkonen från saltlaken, skölj med kallt vatten och torka torrt med hushållspapper.
Kyl, utan lock, i minst 2 timmar för att torka.
Förvärm rökaren till 225°F med Bradley Premium Sage Bisquettes.
Lägg kalkonen i en stekpanna av aluminium.
Gnid in kalkonens hålrum med 2 msk smör och fyll på med hackat äpple och grönsaker.
Gnid in 2 msk smör på utsidan av fågeln.
Lägg i en rökare och rök i cirka 8 timmar, eller tills innertemperaturen på den tjockaste delen av låret når 180°F.
Halvvägs genom tillagningsprocessen tröja kalkonen med resterande smör.
Recept av: Lena Clayton