Rökt kalkon, Sparris & Getosttårta
Kalkon lår, som väger in på en mäktig 800g är ett fynd-och bra för het rökning.
Ingredients
Förpackning mördeg
Gäng sparris
35 g smör
35 g vanligt mjöl
300 ml mjölk
3 stora ägg
Stenbockens getost
Salt och peppar
Preparation
Det har gått tillräckligt med tid för att jag ska kunna möta kalkon igen! Kalkonlår, med en vikt på mäktiga 800 g är ett fynd - och perfekt för varmrökning . Jag rökte en av dessa blåmärken och det gav en generös mängd kött till denna superläckra tårta, nästa gång ska jag röka extra då pojkarna var ganska uttjatade över att det inte fanns någon kvar att skiva.
Att bota och röka:
Blanda 50 g havssalt med 20g ljust farinsocker i en liten mängd kokande vatten.
När det är upplöst tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att kunna täcka kalkonlåret i en tät behållare.
Låt stå i en timme och låt rinna av, skölj och torka på hushållspapper.
Tillsätt 10 ekbisquetter till Bradley Smoker-fodret och ställ in skåpets temperatur till 115°C/240°F och rök i 2 timmar, kontrollera att den inre temperaturen är 72°C eller över när man sonderar till benet.
Ta ut, svalna och linda in innan du kyler tills det behövs.
Att göra tårtan :
Värm ugnen till 180°C/350°F
Ta bort det rökta kalkonköttet från benet, hacka grovt i tärningar och mixa i en matberedare till en grov färs, ställ åt sidan.
Rulla a paket mördeg att tunna och fodra en 26 cm tårtform.
Nagga i botten och grädda blindt i 10 - 12 minuter tills bakverkets yta ser torr ut.
Ta ut ur ugnen och strö botten med rökt kalkon.
Ta en gäng sparris, putsa och skär i 1-5 cm längder.
Blanchera i kokande saltat vatten i 2 minuter, låt rinna av och strö över kalkonen i tårtan.
För toppingen, placera 35 g smör & 35 g vanligt mjöl i en panna och koka till skum, tillsätt nu 300 ml mjölk och vispa på medelvärme tills du har en slät, tjock sås.
Separat 3 stora ägg.
Slå i äggulor och en grovt hackad Stenbockens getost tillsammans med salt och peppar att smaka.
Vispa nu äggvitor till hårda toppar och vänd ner i såsbotten.
Häll över tårtan för att fylla och grädda i 25-30 minuter tills den är gyllene och jäst.
Servera genast med sallad eller ångade gröna grönsaker.
Ek
Trä
Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.
Shop Now