Smoked and Braised Oxtail

Rökt och tappad Oxsvans

Dan Shahin

Oxsvans är rik på kollagen, ett viktigt protein för vår kropps tillväxt och reparation.

Ingredients

2 kg Oxsvans

2 msk senap eller varm sås

4 msk grovmalen peppar

2 msk havssalt

2 lökar, fint tärnade

2 vitlöksklyftor, fint hackade

2 morötter, fint tärnade

2 Stjälkselleri, fint tärnade

4–5 kvistar timjan

2 lagerblad

2 kvistar rosmarin

300 ml rött vin

500 ml nötfond

Preparation

Metod:

Applicera senap eller varm sås som ett bindemedel för gnidningen - detta är bara ett mycket tunt lager över hela oxsvansbitarnas yta.

Förblanda kryddningen i en liten skål så att den kan fördelas jämnt vid upphällning. Ge revbenen en bra beläggning av rubbet överallt på alla sidor. Vi gillar att hålla det här trevligt och enkelt men du kan lägga till vilken smak du än har till denna rub om du vill.

Ställ in rökaren på 110C och när temperaturen är uppe, ställ in rökinställningen på på med hjälp av Bradley Flavour Bisquettes som du väljer. Vi gillar att använda ek med vår oxsvans men du kan använda vilken smak du vill.

Lägg till oxsvansen i rökaren med en bricka på gallret nedan för att fånga upp eventuella droppar och juicer och rök i 4 timmar.

Ungefär 30 minuter före slutet av denna rökfas gör vi bräsvätskan för det andra steget av tillagningen. Fräs lök, morötter och selleri försiktigt. Efter 10-15 minuter tillsätt vitlök och fortsätt fräsa i ytterligare 5 minuter. Innan du lägger till rosmarin, timjan och lagerblad. Därefter tillsätter vi rödvinet och kokar bort alkoholen i 5 minuter, rör om och skrapa för att avglasera pannan. Tillsätt köttbuljongen och låt koka upp och låt sedan sjuda upp. Låt det sjuda tills röken i 4 timmar är över.

Stäng av rökinställningen och ta ut oxsvansen ur rökaren. Lägg på en bricka eller ett fat som är lämplig för rökaren och tillräckligt djup för oxsvansbitarna och bräsvätskan. Tillsätt den varma stekvätskan i formen med oxsvansen och täck tätt med folie. Återgå till rökaren för att bräsera i ytterligare 3-4 timmar tills köttet faller av benen.

Du kan nu servera detta som en läcker bräserad oxsvans men du kan också använda resterna till en fantastisk oxsvansragu eller oxsvans chilli con carne – den är så mångsidig och läcker att använda på många sätt.

Ek
 Trä

Ekbisquetter för Bradley Smokers

Det mest mångsidiga träet av dem alla är ek. Passar särskilt bra med fågel, nötkött, fläsk, lamm och vilt.

Shop Now