Så du har fått kläm på matrökning. När du har vänner på middag, har du slutat inleda varje måltid med "Jag köpte precis den här matrökaren för ett par månader sedan" eller "det här är första gången jag har det här receptet så jag vet inte om det fungerar ..."
Sedan presenterar du stolt din rökta matkonst (ja, det är konst) för familj, vänner, grannar, arbetskamrater och alla andra som är inom näsan från dina rökta skapelser.
Skapa dina egna recept eller ändra befintliga
Nu är du redo att börja skapa dina egna recept eller modifiera befintliga. När du vågar dig ut på egen hand är ett av de viktigaste besluten att fatta vilka bisquetter du ska använda i din rökare.
Bradley gör det enkelt för oss med sina lättanvända bisquetter, som erbjuds i en mängd olika träsmaker. Men vilken Bradley Bisquette träsmak ska man använda?
Här är en lättanvänd guide för träsmak, skräddarsydd specifikt för Bradley Smoker-bisketter och matrökare!
Bisquette |
Smak | Mat som fungerar... |
Perfekta par Beprövat, testat & sant |
Al |
Mild, musky och lite söt |
Fisk, skaldjur, fläsk & fågel |
Lax |
Äpple |
Mild, lätt söt & fruktig |
Fläsk & fågel |
Skinka |
Körsbär |
Mild-medium, söt & fruktig |
Nötkött, lamm, fågel & ost |
Viltfjäderfä som fasan |
Hickory |
Stark & rik |
Fläsk, nötkött & vilt |
Bacon eller Pepperoni |
Jim stråle |
Stark, rik och smaksatt med bourbon |
Fläsk, nötkött & vilt |
Revben |
Lönn |
Mild, söt & jordnära |
Skaldjur, fisk, fläsk, fågel, ost & grönsaker |
Kyckling eller skinka |
Mesquite |
Stark, lite söt & rejäl |
Nötkött & vilt |
Revben Använd för mindre snitt eftersom mesquite lätt kan vara överväldigande |
Ek |
Medelstark & rik |
Nötkött, fläsk, kalkon & vilt |
Bringa Ek är bra för den långa röken, använd på större snitt |
Stillahavsblandning |
Mild & ren |
Skaldjur, fisk, fågel, ost & grönsaker |
Vit fisk eller skaldjur |
Pekannöt |
Stark, söt & smörig |
Fläsk, fågel, nötkött & vilt |
Fläskstek eller kotletter |
Special blandning |
Väldigt mild |
Skaldjur, fisk, fågel, fläsk, ost & grönsaker |
Vilken rätt du vill ha en aning rök i och inget mer |
Whisky ek |
Medelstark, fyllig och rik |
Nötkött, fläsk, kalkon & vilt |
Vildsvin |
Men kom ihåg att detta bara är riktlinjer och är väldigt flexibla. Experimentera bort!
Betrakta rätten som en helhet, inte bara proteinet
Det finns dock några saker att tänka på. Du måste överväga rätten som en helhet, inte bara proteinet eller grönsaken du använder. Till exempel, om du planerar att göra en kryddig och fräsig kycklingrätt, kanske du vill höja din rökning till ett starkare träslag än vad som annars skulle föreslagits.
Följaktligen kommer den rökiga smaken att synas genom kryddorna. Annars, om du vill röka en stor del av viltkött utan mer krydda isär för den gamla trogna salt- och pepparkombinationen, använd då ett mildare träslag. Som ett resultat kommer de naturliga smakerna i köttet att stå i centrum.
Personliga preferenser spelar roll
Ha också dina personliga preferenser i åtanke. Om du tycker att träslag som mesquite eller hickory är överväldigande eller bittert, överväg att bara använda dem för välkryddade och smakrika köttstycken, som vilt eller nötkött.
Alternativt kan du överväga att byta trä halvvägs genom rökprocessen för något mildare. Eller så kan du minska röktiden genom att avsluta den i ugnen. Annars, om du befinner dig i andra änden av spektrumet och du gillar en kraftig röksmak, kommer träslag som Alder helt enkelt inte att skära det för någon fläskrätt åt dig. Gå bara för något starkare.
Lycka till med att röka!