Kalkon är ett mycket mångsidigt protein. Och, enligt min mening, medan en rostad kalkon kan vara utsökt om den behandlas rätt, när du röker en kalkon kan resultaten överträffa även den fyllda och rostade semesterfågeln.
Jag hade en möjlighet i år att säkra en andra kalkon från en lokal kalkonfarm. Det var en fågel på 16 pund, helt naturligt uppfödd. Jag såg det som det perfekta tillfället att röka lite och sedan vakuumpacka och frysa in ett antal snitt – speciellt mycket skivat kött till smörgåsar (se recept nedan).
Ingredienser
En uppfödd, naturlig kalkon
För den torra saltlaken
Lägg ihop en blandning av antingen torra eller färska örter. Kom ihåg att torra örter ger en mer intensiv smak. Jag använde mest färska örter.
Fyra kvistar färsk rosmarin (remsa av nålar från stjälken);
Fyra kvistar färsk salvia;
10 – 12 kvistar färsk timjan
Fyra vitlöksklyftor, skalade och hackade
Två teskedar fänkålsfrön
En matsked citronskal
En tesked röd paprikaflingor
En halv kopp koshersalt
Två matskedar turbinadosocker (socker i råvaran)
Lägg alla ingredienser i skålen på en matberedare och mixa tills en pasta bildas.
För röken
Två äpplen, halverade
En stor lök halverad och tre eller fyra hela vitlöksklyftor
Fyra kvistar färsk rosmarin
En kopp av din favorit Bourbon
Whisky Oak Bisquettes
Metod
Gnid den torra saltlakeblandningen över hela kalkonen – upptill, botten och inuti håligheten.
Kyl kalkonen utan lock i kylen i 24 timmar.
Trettio minuter innan du röker, ta bort kalkonen från kylskåpet och skölj av saltlaken – ta dig tid med detta och få bort saltlaken från fågeln. Använd kallt rinnande vatten.
Torka kalkonen väl och lägg ner äpplena, löken och vitlöksklyftorna i hålan tillsammans med rosmarinkvistarna.
Gnid Bourbon över hela utsidan av kalkonen.
Rök
Rök kalkonen på Whisky Oak Bisquettes vid 220 – 225 grader i 6 – 8 timmar
Basera med Bourbon högst tre gånger under hela rökprocessen.
Leta efter en innertemperatur på 150 – 160 grader.
När kalkonen har nått temperatur och är klar, ta bort den och låt den vila på en skärbräda i 15 – 20 minuter.
Ta bort frukten och grönsakerna från håligheten. Skär, skiva och njut!
Recept på en utsökt smörgås
Det här är en läcker smörgås – och en av de största anledningarna till att jag röker kalkon! Även om du kan experimentera med typen av ost, blir det bättre med en smörig, rik ost.
Ingredienser
En demi – baguette
Triple cream Brie Cheese
Het peppargelé
Ruccola
Skivad rökt kalkon
Metod
Skiva upp baguetten och bred ut Brie på ena sidan av brödet.
Bred ut peppargelén på andra sidan av brödet.
Varva skivor av den rökta kalkonen ovanpå osten.
Lägg ruccolan över kalkonen, stäng mackan och njut!
Av Philly Foodist