Wet Brining Vs. Dry Brining

Våt Brinnande V. Torr Brinnande

Posted on: January 17, 2023Brining är en av de oumbärliga elementen i livsmedels rökning. Även utan denna process kan du fortfarande ta fram smaken på köttet som ingen annan matlagningsmetod som kan använda rökande trä som Bradley Bisquettes. Men genom brinnande kan du förbättra smaken ännu mer.

Saltlösning är ett av de oumbärliga delarna i matrökning. Även utan att inkludera denna process, kan du fortfarande få fram smaken av köttet som ingen annan tillagningsmetod kan med rökande trä som Bradley Bisquettes. Men genom saltlake kan du förhöja smaken ännu mer.

Enkelt uttryckt är saltlake en smaksättningsprocess för livsmedel som använder saltlake, som är en lösning med en hög koncentration av salt. Det förväxlas vanligtvis med marinering, vilket är en annan metod att lägga till köttets smak med en marinad som innehåller olja, örter och kryddor. Förutom att förstärka smaken är saltlake mer fördelaktigt för matrökning på fler än ett sätt.

Under tillagning förlorar köttet oundvikligen fukt ju längre tid det utsätts för värme. Men om du tillsätter salt i den genom saltlösning sker denaturering. Vad som händer under detta är att proteintrådarna i köttet lossnar, och därför fångar fukten. Detta behålls så mycket som möjligt även efter rökprocessen, vilket gör rätten mer smakrik och saftigare.

Bortsett från det hjälper saltlake också till att reglera tillagningstemperaturen eftersom det fördelar fukt i hela köttet. Om du hoppar över den här smaksättningsprocessen kan den tillagas ojämnt. Den höga fukthalten tillåter till och med bättre absorption av rök, vilket ger mer smak. Med några av de stora fördelarna med saltlake påpekade, är det bara vettigt att matrökning går hand i hand med det.

Observera dock att inte allt kött nödvändigtvis behöver vara saltat. Faktum är att vissa inte alls bör utsättas för denna process. Detta är särskilt fallet för kött som är försaltat eller förkryddat. Dessa har redan tillräckligt med salt i sig, och saltlösning kommer med största sannolikhet att göra det oätligt. Detta är också fallet med kosherkött och smakförstärkta köttprodukter som säljs på marknaden.

Nu när du vet om fördelarna med att koka kött innan du röker det och när du bör eller inte bör utföra denna process, kanske du undrar hur du gör det. Det finns olika sätt att gå tillväga, antingen torr eller våt saltlake.

Wet Brining

Först är den våta saltlösningen, som är det vanligaste sättet att utföra denna smaksättningsprocess. Som termen antyder innebär det att man använder en flytande lösning med salt och blötlägger köttet i den under en viss tid. Vi rekommenderar ett förhållande av en gallon vatten till 230 gram eller en kopp salt. Använd helst koshersalt, eftersom det har stora flingor, fastnar bättre på köttet och smälter snabbt.

När du har gjort lösningen kan du lägga till andra smaksättningar om du vill ha mer smak. Du kan till exempel använda citrus, kryddnejlika, vitlökspasta eller till och med sötningsmedel som socker eller honung. Blötlägg sedan köttet i lösningen i cirka 24 timmar innan du lägger det i matrökaren så att fukten och smaken kan tränga in i det. Våt saltlösning är bäst för magert kött som kycklingbröst, sidfläsk och fisk, bland många andra.

Torr Brining

I motsats till att sänka köttet i en lösning, kräver torr saltläggning endast att man gnider salt och andra kryddor på ytan. Den låser in fukten som finns inuti samtidigt som den tillför smak. För varje pund rekommenderar vi att du applicerar ungefär en halv eller tre fjärdedelar av en tesked salt. Likaså är koshersalt också mer att föredra på grund av dess stora flingor och snabba upplösningshastighet.

Torr saltlake är enklare att utföra och tar vanligtvis också kortare tid, beroende på köttet. Strö helt enkelt salt på ytan och gnid det jämnt över alla delar. Låt stå i minst en timme, och du kommer att märka att saltet redan löser sig och bildar pölar av saltlake, som köttet så småningom kommer att absorbera. Du kan sedan lägga till andra kryddor om du vill, även om detta bara är valfritt.

Men när det kommer till kyckling kan du behöva lämna saltlaken längre än vanligt, vanligtvis runt 24 timmar. För kalkon kan det ta cirka 48 till 72 timmar innan den helt kan absorbera smaken. Även om det kan ta längre tid, är torr saltlake fortfarande mer idealisk för segt kött än våt saltlake.

Slutgiltiga tankar

Sammanfattningsvis finns det inget som säger vad som är jämnt bättre eftersom de torra och våta saltlösningsprocesserna fungerar olika på olika kött. Torr saltlake drar till sig den naturliga fukten och framhäver förbättrad smak och krispighet. Å andra sidan ger våt saltlake en rikare smak och en överlägsen nivå av saftighet.

Kolla in hela vår katalog med artiklar om saltlake och härdning av ditt kött här:
Vad är skillnaden mellan betning, saltning, marinering och härdning?
Torkning och rökning av kött för konservering av hemmat
Anvisningar för att koka och bereda ditt kött för matrökning

Efter att ha valt den bästa saltlösningstekniken, beroende på vilken typ av kött du ska laga och dina preferenser, kan du fortsätta med rökprocessen. Förbered din Bradley Smoker, rök det saltade köttet och vänta tills det är klart för dig att njuta av. För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.