What are the 8 Primal Cuts of Beef?

Vad är det? 8 Primal Cuts -Beef?

Posted on: January 18, 2023Att bestämma sig för vilken köttbit man ska köpa kan vara en knepig uppgift för vem som helst. Nötköttet finns i många olika delar, vilket kan vara förvirrande, särskilt om du inte är bekant med de olika nötköttsdelarna.

Att bestämma sig för vilken köttbit man ska köpa kan vara en knepig uppgift för vem som helst. Nötköttet finns i många olika delar, vilket kan vara förvirrande, särskilt om du inte är bekant med de olika nötköttsdelarna. Deras storlek och ömhet är bland de vanligaste faktorerna som används för att bestämma kvalitet och prissättning. Var styckningen har erhållits är också en annan viktig faktor att tänka på när man köper kött.

I grund och botten finns det många olika nötköttssnitt. Att känna till dem och hur man använder dem kan hjälpa dig att bestämma vad du ska köpa. Att ha rätt köttbit kan också förbättra dina matlagningsalternativ samtidigt som du undviker kostsamma misstag. Vissa styckningsdelar kräver låg och långsam tillagning, medan andra lätt och snabbt kan slängas in i rökaren.

Även om det finns många styckningsdelar av nötkött, är det viktigt att notera att det bara är uppdelat i åtta primära delar. Resten är underavdelningar från dessa åtta delar. Slaktare har bemästrat konsten att skära upp de åtta delarna och komma på dessa många underavdelningar. Varje snitts pris, smak, fettinnehåll och ömhet styrs alla av egenskaperna hos det primära snittet som det härrörde från.

Vad är en Primal Cut?

A primal cut är separationen av köttbitarna under slakt av ett djur. De skärs oftast ner i mindre bitar, så kallade subprimala snitt. Dessa är de mindre bitarna som ofta finns i stormarknader, livsmedel eller butiker.

De åtta primära styckningsdelarna av nötkött är:

  1. kasta
  2. Revben
  3. Fransyska
  4. Runda
  5. Flank
  6. Kort tallrik
  7. Skaft
  8. Bringa

Chunk

Detta är snittet som erhålls från axeln och nacken på en ko. Det är ett föredraget primalsnitt, med många pitmasters som går för det. Många älskar den för dess rika naturliga smak, som förbättrar rökeffekten. Det är också ett prisvärt snitt som inte skadar din ficka. Dessutom är det ett lättlagat snitt som kräver låg och långsam tillagning.

Revben

Från dess namn är det ett primalsnitt från kons revben. Revbenssnitt är kända för sin mjukhet, feta marmorering och distinkta smak. Revben är dyrare än andra styckningsdelar och är bäst långsamkokta snarare än stekta. Endast sex par revben på en ko är listade i detta område, och de återstående är klassificerade med chuck och kortplatta. Ribeye-biff, nötrevben, ribeye-stek, cowboystek, ribeye-fil och backrevben är exempel på revbenskomponenter.

Fransyska

Länden finns nära toppen av kon, något under revbenen, längst bort från horn och hovar. Hryggen, vanligen uppdelad i två delar, ryggbiff och kort rygg, är den möra och dyraste nötköttsbiten. Köttet tenderar att vara mjukt eftersom musklerna i denna region inte är överansträngda. Medan ryggbiffen är något segare än den korta höften, anses den ha en bättre smak.

Runda

Den runda urregionen är en mager, lågkostnadsskärning. Det är en grov styckning av nötkött som finns runt kons bakben. På grund av det magra snittet är det viktigt att förstå hur man förbereder och tillagar de olika bitarna i denna ursprungsregion; vissa kräver tillagning med hög värme (som topp-, botten- och ögats runda portionsskärningar), medan andra kräver gradvis tillagning (som bakdel och ögonstek).

Runda biffar, rundans öga, spetsstek, spetsbiff, topprunda och nedre runda stekar är de vanligaste runda styckningarna som finns i stormarknader.

Flank

Flanken är en urbiff som erhålls från delen omedelbart efter ryggraden. Det är en muskeldominerad region utan ben, men det är tufft. Hemligheten ligger dock i snittets intensiva naturliga smak. Detta gör det till ett mycket eftertraktat köttstycke, vilket leder till ett högre pris.

Bringa

En primal brisket är varje pitmasters favoritkött. Den är populärt känd för sin höga fettkoncentration och tuffa konsistens, vilket gör den till det perfekta snittet för en grillsession. Brisket kräver låg och långsam rökning med fettet som hjälper till att förbättra dess ömhet och saftighet. Det rekommenderas också starkt att du marinerar en bringa för att möra den innan du slänger den i rökaren.

Bröstet är uppdelat i antingen en spets eller platt bringa. Skillnaden kommer i att lägenheten har en slankare kvalitet.

Skaft

Skaftet är den segaste och billigaste köttbiten. Du kan hitta detta snitt framför bringan nära kons underarm och det är känt för sin seniga torrhet. Shank är inte vanligt förekommande i butiker på grund av dess brist på tilltalande. Om du kan hitta det är det ett utmärkt billigt alternativ för nötkött eller magert nötfärs. Det är bäst att röka under en längre tid med fuktig värme på grund av dess torra karaktär.

Kort tallrik

En kort tallrik kommer från kons mage, strax under revbenet primal. Tallrikssnitt har en stramare kornstruktur och är fetare än revbenssnitt, så de har ett bättre förhållande mellan kvalitet och pris. Kjolstek, revbensspjäll och hängstek är korta tallrikar.

Slutgiltiga tankar

Sammanfattningsvis, att ha bakgrundskunskap om de åtta primära styckningarna kommer att göra det enklare för dig nästa gång du besöker mataffären för lite nötkött.

Intresserad av att kolla in några fler artiklar om nötkött? Vi har dig täckt:
Vägbeskrivning för att röka en biffkronrevsstek
3 mindre kända köttbitar som är perfekta för rökning
Hur man lagar den perfekta New York Strip Steak

Du kan kolla mer Bradley tips och tricks för matrökning på Bradley Smoker blogg.