Why You Need to Marinate Your Meat

Varför du Behöver till Marinat Din Meat

Posted on: January 17, 2023



Smaken och smaken av köttet kan antingen öka eller förstöra en ätupplevelse. De goda nyheterna är att du kan förbättra både kött och mat innan du lagar mat.

Köttets smak och konsistens kan antingen förstärka eller förstöra en matupplevelse. Den goda nyheten är att du kan förbättra båda genom att marinera köttet före tillagning.

Marinering är processen att blötlägga mat, i det här fallet kött, i en kryddad vätska innan tillagning. Dessa kryddade vätskor kallas marinader och det finns olika typer för olika livsmedel.

Processen ökar smaken och mörar segare köttbitar.

Nedan diskuterar vi hur man gör marinader, hur man får dem att fungera för dig och hur du säkerställer säkerheten i din köttberedning.

Vad är en marinad?

En marinad är en kryddad vätska som maten blötläggs i före tillagning. Du kan använda en köpt marinad eller förbereda en hemma. Hemlagade marinader ger dig kontroll över vad du konsumerar och låter dig vara kreativ.

Vanligtvis innehåller marinader fyra huvudingredienser: salt, olja, arom och syra. Alkohol används också i vissa fall.

Salt mjukar upp köttet, vilket gör det lättare att tugga. Du kan använda havssalt, koshersalt eller en salt krydda som Worcestershire för att förbereda din marinad.

Olja är användbar på två sätt. En, det hjälper örter och smakämnen som används att frigöra sin fulla smak. Två, det hjälper till att behålla fukten i köttet, vilket gör det mört. Du kan få olja från yoghurt, olivolja eller kärnmjölk.

Torkade eller färska örter och kryddor är en bra källa till smaksättning. Här kan du vara hur kreativ du vill och blanda smaker så mycket du kan. Ingefära, vitlök, lök, mynta och timjan är bra ställen att börja.

Syra förbättrar smaken på ditt kött. Många marinader använder sura vätskor som vinäger eller citrusjuicer som lime eller citron.

Korrekt blandning av ingredienser i en marinad är avgörande. Om du väljer en färdig marinad, smaka av den först för att säkerställa att du gillar den innan du använder den på ditt kött.

Hur mycket marinad ska du använda?

Konsistensen på marinaden du använder avgör hur mycket du använder. Tunna marinader sipprar in i köttet snabbare.

½ kopp marinad rekommenderas för ett pund nötkött. Du kan fortfarande använda lite mer beroende på din smak.

Hur länge ska man marinera

Typen, styckningen och storleken på köttet avgör hur länge du marinerar det. Olika recept kommer också att rekommendera olika tider.

I allmänhet är tunnare köttbitar lättare att marinera. Men tuffare snitt som kjol och flankbiffar kan skäras upp i mindre kuber eller skivor.

Fisk och skaldjur bör inte förvaras länge i en syrabaserad marinad eftersom syran börjar bryta ner den nästan direkt. 15 till 30 minuter är tillräckligt med tid för att marinera fisken utan att bryta ner den helt.

För möra köttbitar är 2 till 8 timmar tillräcklig tid för att de ska absorbera smakerna. Tuffare snitt bör inte ligga i en syrabaserad marinad längre än 24 timmar.

Det är viktigt att notera att marinader endast tränger in i det yttre lagret av köttet. De sipprar sällan in i mitten av köttet.

Långvarig marinering kommer faktiskt att motverka dig, speciellt med syrabaserade marinader eftersom de torkar ut köttet. De kan också påverka köttets färg och smak.

Tina upp fryst kött innan du marinerar det.

Säkerhetsåtgärder att vidta

En fantastisk smak bör inte förvärvas på bekostnad av din hälsa. Det finns viktiga faktorer som du bör tänka på när du förbereder din marinad.

Behållare

Använd icke-reaktiva behållare när du förbereder sura marinader. De flesta metaller reagerar med syror, så livsmedelssäkra plaster är att föredra framför köksredskap eller folie av aluminium. Glasbehållare är ett annat alternativ du kan överväga.

Att använda en återförslutbar plastpåse sparar också mängden marinad du använder eftersom det säkerställer att köttet är i direkt kontakt med marinaden. Det är också lättare att vända köttet med jämna mellanrum, så att köttet blötläggs jämnt i marinaden.

Överbliven marinad

Använd inte överbliven marinad som en sås tillsammans med ditt tillagade kött. Rått kött innehåller skadliga bakterier som kan förorena din mat. Om du behöver en sås till ditt kokta kött, förbered två satser marinader i separata behållare. Om du inte behövde en sås, koka marinaden i minst 5 minuter innan du serverar den.

Temperatur

De skadliga bakterierna i rått kött förökar sig mycket snabbt under varma förhållanden, mellan 40 grader och 140 grader Fahrenheit (4 till 60 grader Celsius). För att minska risken för kontaminering, marinera i kylskåp, inte i rumstemperatur eller utomhus.

Punkter att komma ihåg

Att marinera före tillagning är ett bra sätt att säkerställa att du får mört och smakrikt kött. Kom ihåg:

  1. Blötlägg inte ditt kött i mer än 24 timmar i en syrabaserad marinad.
  2. Syror reagerar med metallerna i kokkärl. Marinera ditt kött i livsmedelssäker plast.
  3. Du kan göra en mängd fantastiska hemgjorda marinader med olja, salt, syra och örter.
  4. Tunnare köttbitar sugs in i smakerna i en marinad snabbare.
  5. Överbliven marinad kan innehålla skadliga bakterier.

Vill du lära dig mer om smaksättning? Kolla artiklarna nedan:
Vad är syftet med att krydda ditt kött?
Korvberedning och proffstipsen om smaksättning
Berömda rubtyper i kombination med läckra recept
När du ska gå enkelt: De bästa köttbitarna för att endast använda salt och peppar
Vad är en Rub, varför och hur gör man det?

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.