Directions to Get Started With Cold Smoking Cheese

Vägbeskrivningar att komma igång med Kallrökning ost

Posted on: January 17, 2023



Du kan ha köpt rökt ost från din lokala butik och funderat på hur du ska göra det här underhuset hemma. Det verkar vara en komplicerad process på papperet, men den goda nyheten är att rökning kan vara lätt, med rätt utrustning.

Du kanske har köpt rökt ost från din lokala butik och undrat hur man gör detta underverk hemma. Det verkar vara en komplicerad process på pappret, men den goda nyheten är att det kan vara enkelt att röka ost, med rätt utrustning.

Vi kommer att dela enkla, gör-det-själv-instruktioner med dig för att hjälpa dig komma igång med att kallröka ost. En av nyckelfaktorerna att notera när det kommer till att röka ost är temperaturkontroll. Det är en kritisk faktor, och om du behärskar den perfekt bör du vara redo att ta dig an uppgiften.

Välj din ost

Den stora nyheten med kallrökning är att du kan använda precis vilken ost du vill. Du kan välja mellan att välja din favorittyp av ost, från cheddar, parmesan, pepparjacka eller mozzarella. Men kvaliteten på osten du plockar påverkar också resultatet.

Mjuka ostar är också ett bra alternativ, men du måste vara extra försiktig när du hanterar dem. De smälter lätt, speciellt om temperaturen stiger, vilket kan vara till besvär.

Bästa tiden att kallröka

Kallrökningsost är enbart reserverad för kalla temperaturer, helst under vintern. Detta beror på att rumstemperaturen lätt påverkar ostens innertemperatur.

Men ibland kanske ditt sug inte tillåter dig att vänta till vintern för att du ska röka din ost. Detta lämnar behovet av att skapa enkla improviserade sätt så att du kan fortsätta njuta av denna välsmakande delikatess.

Om så är fallet rekommenderar vi att du röker din ost under de tidiga morgontimmarna eller sent på natten under de lägsta temperaturerna på dagen. Du kan också behöva använda verktyg som förbättrar din rökare så att den bara fungerar som rökkammare (det är därför det kan vara en utmaning med pelletsgrillar och andra rökare). Målet här är att hjälpa till att minska risken för att värme smyger in i osten.

Vår Bradley Smoker, designad för att möjliggöra utmärkt temperaturövervakning, kan vara en utmärkt lösning för att hålla temperaturen nere med separerade värmeelement för matlagning och generering av rök, perfekt för osttillverkning. Om du behöver det kallt hela vägen, eller ha absolut kontroll över temperaturen a kall rök adaptersats gör den perfekt, den separerar det vedeldade elementet samtidigt som den kyler röken

Storleken på osten

Storleken på osten du röker påverkar också den övergripande kvaliteten på din rökta ost. Du måste skära din ost i mindre bitar, speciellt om du har stora bitar.

Att skiva osten i mindre bitar hjälper till att öka den smaksatta ytan genom att utsätta mer av osten för röken. Detta gör det också lättare för osten att absorbera mer rök, vilket ökar koncentrationsnivåerna.

Håll en konstant rök och temperatur

Att upprätthålla en konstant ström av rök under hela perioden är avgörande för ett exakt och läckert resultat. Kom ihåg att ost är notoriskt känt för att smälta, så du vill inte höja temperaturen för mycket, eftersom det lätt kan störa processen.

Vänd din ost ofta

Kallrökning är ett sätt för osten att absorbera vedens rök; bara se till att alla sidor av osten är exponerade. Du kan välja att vända din ost var 30:e minut eller halvvägs genom rökprocessen.

I genomsnitt kan du röka osten i 2–3 timmar. Röktiden påverkas också av storleken på osten och vilken typ av träsmak du använder. Starka träslag har en mer koncentrerad rök som infunderas i ost snabbare.

Vila den rökta osten

Vi rekommenderar att låta osten vila efter rökning. Slå in den snyggt, eller vakuumförslut om du kan, och ställ den i kylen i cirka 24 timmar. Detta gör att de rökiga smakerna kan sätta sig i och mjuka upp osten. Det viktigaste att notera är att smaken förbättras med tiden, så ju längre du låter den sätta sig, desto bättre.

Nyckeln är att låta den rökta osten komma till rumstemperatur innan den äts. Det är också en bra idé att låta den andas lite efter en längre tids rökning.

Förvaring av kallrökt ost

Om du har rökt mer än tillräckligt med ost för omedelbar användning kan du frysa in den till senare. Vi rekommenderar att den vakuumförsluts så att den håller några dagar i kylen, eller så kan du djupfrysa den i upp till åtta månader. Otroligt nog tenderar vakuumförseglad fryst ost att smaka bättre och ha en mer koncentrerad smak.

Generellt sett ligger hemligheten till en kallrökt ost av hög kvalitet i kombinationen av olika faktorer, från kvaliteten på osten och typen av trä som används till nivån på temperaturkontroll.

Vi har några fler artiklar om kallrökning för dig:
Hur man väljer det bästa träet för att röka ost hemma
Första gången kallrökning för nybörjare

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.