What Is the Texas Crutch Method of Food Smoking?

Vad är Texas kryckmetod av matrökning?

Posted on: March 11, 2022
Read time: Lästid: 10 minPara ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Det finns flera sätt att röka mat. När du letar runt på internet hittar du tusentals recept som var och en förklarar en annan teknik. I den här artikeln kommer vi att fokusera på Texas kryckmetoden för rökning.

Du har säkert hört talas om Texas krycka från nära vänner eller online. Men vad är egentligen Texas krycka, och hur röker du ditt kött med den här metoden?

Vad är Texas krycka?

Det är en matrökningsmetod där du slår in ditt kött i folie eller slaktpapper medan du röker. Detta hjälper till att påskynda rökprocessen och bryta köttstånden.

Vad är köttstånd?

Nötkött, fågel eller skaldjur har var och en en unik tillagningstemperatur som vägleder dig att veta när den är perfekt rökt. Vissa köttstycken kan dock nå en viss temperatur och de "stoppar", vilket betyder att temperaturen inte ökar eller minskar. Detta är vad som kallas ett köttstall.

Det är främst resultatet av evaporativ kylning. När köttet svettas under rökning får det fukten att avdunsta, vilket kyler det. Detta manipulerar rökprocessen, saktar ner nedbrytningen av köttkollagenerna och efterföljande fett- och fuktuppbyggnad.

Varför slå in din bringa?

En flytande wrap, där du tillsätter juice, socker och torra rubs, bräserar bringan och hjälper den att tränga sig förbi stallen. Detta beror på att vätskor har bättre värmebärande förmåga än luft.

Vad ska man vätskelinda med?

Beroende på typ av nötkött och din föredragna smak finns det olika vinklar du kan ta med detta.

Med nötköttsbitar kan du till exempel använda nötbuljong, vilket kommer att berika smaken ytterligare. Du kan använda fruktjuice som äppeljuice eller sockerarter som honung och agave om det är fläsk.

Du kan också använda vatten.

Röker en Texas kryckbringa

Ingredienser

 • 12–14 pund bringa
 • 2 msk vitlökspulver
 • 2 matskedar kosher salt
 • 2 msk grovmalen peppar

Matlagning

 1. Putsa din bringa – ta bort överflödigt kött och fett.
 2. När du är klar med att putsa din bringa, blanda dina kryddor i en skål. I vårt fall kommer vi att lägga till salt, peppar och vitlökspulver.
 3. Fördela din blandning jämnt över bringan och börja röka tills bringan når en innertemperatur på cirka 165 °F (74 °C). Det är här köttet börjar stanna.
 4. Ta bort din bringa från matrökaren och slå in den med antingen aluminiumfolie eller slaktpapper, en process som kallas Texas krycka.

Hur man utför en krycka i Texas

 • Rök köttet en stund innan du slår in det. Detta beror på när du vill linda in den. Det kan vara när det börjar stanna eller när du observerar en synlig Maillard-reaktion och gnidningen inte längre är klibbig.
 • Lägg ut två bitar slaktpapper eller aluminiumfolie och lägg ditt kött på längden över pappret.
 • Vik försiktigt kanterna på slaktpappret över toppen av din bringa på båda sidor för att likna en inslagen burrito.
 • Använd det återstående stora överhängande pappret, vik flikarna på vardera sidan och vik sedan slaktpapprets ände över sig själv så att det fördubblas i tjocklek.
 • Rulla ditt kött så att plattan ligger ovanpå det vikta slaktpappret och spetsen/presentationssidan är uppåt.
 • Placera din bringa tillbaka i rökaren och avsluta rökningen, håll en temperatur på 225 °F (107 °C).
 • Vila, skiva, servera och njut.

Slaktpapper kontra aluminiumfolie

När du utför en Texas-krycka kan du antingen slå in din bringa med slaktpapper eller aluminiumfolie. Men om du tänker använda vätskor är slaktpapper kanske inte det bästa alternativet eftersom det är möjligt att det kommer att läcka. Vi jämför de två och förklarar när det är bäst att använda dem.

Slaktarpapper

Till skillnad från aluminiumfolie är slaktpappret poröst. Detta möjliggör ytterligare rökpenetrering, vilket förbättrar smaken. Det hjälper också till att absorbera fett och vatten, vilket kan göra att köttet kokar långsammare.

Fördelar

 • Du får en krispig skäll.

Aluminiumfolie

Detta är bäst för flytande inpackning.

Aluminiumfolie är ogenomtränglig, vilket innebär att vätskor inte kan läcka ut. Det hjälper också effektivt att eliminera ytavdunstning.

En stor nackdel med att använda aluminiumfolie är dock att du riskerar att förstöra din bark. Eftersom det inte finns några hål för den instängda fukten att komma ut när den börjar kondensera, bildar den droppar som kan lämna dig med mjuk, mosig bark.

Slutgiltiga tankar

Matrökning och matlagning i allmänhet är en lärorik upplevelse, och varje dag lär vi oss något nytt. Hur du lagar ditt kött när innertemperaturen slutar öka kan förstöra din matlagningsupplevelse och påverka smaken, vilket gör dig frustrerad. Idag har vi lärt oss hur man röker kött med hjälp av Texas-kryckmetoden, vilket hjälper oss att slå köttstånden.

Kolla in några fler artiklar om matrökning:
Bör du folie slå in ditt kött i din rökare?
Är folie eller slaktpapper bättre för rökning?

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Food Smoking Webbplats