What Is the Purpose of Seasoning Your Meats?

Vad är syftet med Krydda ditt kött?

Posted on: January 17, 2023Vällagat kött är tänkt att avnjutas, inte bara konsumeras. Perfekt kryddat kött kan vara gnistan för en härlig middag eller grillstund. En av de största faktorerna som skiljer en kock och en nybörjare i köket är korrekt matlagning och smaksättning.

Vällagat kött är tänkt att avnjutas, inte bara konsumeras. Perfekt kryddat kött kan vara gnistan för en härlig middag eller grillstund. En av de största faktorerna som skiljer en kock och en nybörjare i köket är korrekt matlagning och smaksättning.

Salt och peppar är de två mest kända kryddingredienserna, men listan sträcker sig långt och bortom för att inkludera andra som örter, citron eller kryddor som kan passa bra till ditt kött.

Dessa kryddningsingredienser hjälper till att hålla köttet fuktigt, saftigt och smakfullt. Kryddkryddor står för de djupa smakerna och harmoniserar med övriga ingredienser för att erbjuda en supergod köttmåltid.

Du kan krydda ditt kött till tre olika smaker: salta, sura eller söta. Detta beror på dina smakpreferenser, med en mängd olika smaker att välja mellan.

När ska jag lägga till min krydda?

Kött är alltid bäst när det kryddas innan tillagning. Ta några minuter att strö eller smeta in köttbitarna med krydda innan du slänger dem i stekpannan eller rökaren. Detta är det bästa sättet att göra det eftersom det gör att smakerna förbättras under matlagning. Vi rekommenderar att du kryddar köttet lite innan du tillagar det för att få det att sätta sig och absorberas för ett godare resultat.

Du kan också tillsätta lite kryddor mot slutet av tillagningen för att subtilt förhöja smaken. Observera att detta endast är för att förstärka smaken och inte den första kryddningen.

De olika typerna av kryddor

Att välja vilken typ av krydda som ska användas bör vara ditt första steg. Detta är ett viktigt steg eftersom du behöver för att säkerställa att du har den perfekta kombinationen av kryddor du behöver för en perfekt kombination. Nyckeln att notera är att olika typer av kött kan kräva olika typer av kryddor.

Vi har redan lyft fram salt och peppar som de två vanligaste köttkryddorna. Salt är den främsta smaksättningen eftersom det hjälper till att dra ut vatten och förbättra köttets naturliga smak. Det gör också köttbiten ömtåligare och rikare i smak. I vissa fall används salt som en gnidning för olika typer av kött, från nötkött och lamm till kyckling, för att hjälpa till att möra snitten.

Olika kryddor kan kategoriseras baserat på smaken, allt från saltlösning, sura och varma kryddor.

  • Saltlösning – salt
  • Syrlig – citron, citronsaft, apelsinjuice och vinäger
  • Hot – paprika, cayenne, pepparkorn, hackad paprika, curry och diverse pepparkryddor

Smaksättningen som ska användas på en viss typ av kött beror på vilken smak och smak du behöver. Vi har formulerat en snabbguide för att göra det enkelt om du är osäker på vilken typ av krydda du ska välja

  • Nötkött: cayenne, paprikarosmarin, dill, lagerblad, oregano, persilja, gurkmeja
  • Kyckling: muskotnöt, peppar, timjan, lagerblad, persilja
  • Fisk: lagerblad, cayenne, dill, oregano, persilja, paprika, dragon, basilika, gräslök, fänkål
  • Fläsk: basilika, oregano, persilja, rosmarin, timjan, salvia, kardemumma
  • Lamm: mynta, paprika, kardemumma, basilika, gurkmeja, rosmarin

Om du är ny inom kryddvärlden, notera att mindre är mer när det kommer till kryddor. Vi rekommenderar att vara försiktig när du tillsätter kryddor till ditt kött. Att blanda olika kryddor för att komma fram till en pasta kan också vara utmanande. Tillsätt kryddorna försiktigt och undvik att överdriva dem. Du kanske också vill hänvisa till ditt recept eller matlagningsmanual för att säkerställa att du får rätt mängder.

Kom ihåg att det är mycket lättare att tillsätta kryddor efter smak än att tunna ut överdrivet kryddat kött.

Slutgiltiga tankar

Sammanfattningsvis smakar nötkött i allmänhet läckert när det kryddas med valfri kombination av salvia, rosmarin, oregano eller vitlök. Du kan också välja en enda krydda, och resultatet blir möjligen en aptitretande måltid. Fågel eller kyckling passar bra med citrongräs, paprika eller saffran, vilket beror på dina smaker och preferenser. Fisk är traditionellt känd för att spricka upp i en förstärkt naturlig smak när den smetas eller strös med gurkmeja, torrt senapspulver eller timjan.

Du förtjänar också chansen att välja sätt att krydda ditt kött. Du kan välja att lägga köttet i en påse av marinaden innan tillagning och låta det stå och stå en stund. Försök också att experimentera med andra olika metoder för att tillsätta kryddor till ditt kött. Detta ger dig friheten att utforska olika sätt att skapa härliga måltider.

Vill du lära dig mer om smaksättning? Kolla artiklarna nedan:
Korvberedning och proffstipsen om smaksättning

Berömda rubtyper i kombination med läckra recept

När du ska gå enkelt: De bästa köttbitarna för att endast använda salt och peppar

Vad är en Rub, varför och hur gör man det?

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.