Steak Doneness Internal Temperature & Times

Biffs färdighet Intern temperatur och tider

Posted on: January 17, 2023Sommaren är nog den ultimata säsongen för alla rökarupplevelser. Vädret är till största delen perfekt för utomhusmatlagning, så att du kan göra en idealisk barbecue-upplevelse.

Sommaren är utan tvekan den ultimata säsongen för alla rökupplevelser. Vädret är mestadels perfekt för matlagning utomhus, så att du kan ställa in din perfekta grillupplevelse. Och vad passar bättre än den fräsande röken från dina favorit-BBQ-klassiker, oavsett om det är några revbensspjäll, hamburgare, korv eller biffar. Det skapar en oemotståndlig, smakrik rök som kommer att få dig och dina gäster att dregla efter smak redan innan de får det rökta köttet från matrökaren.

Du bör inte oroa dig om du är ny på matrökning eftersom det inte är en komplicerad process. Det är en enkel och engagerande matlagningsupplevelse som vem som helst enkelt kan göra på sin bakgård. Allt du behöver är nödvändigheterna, inklusive en matrökare (vi rekommenderar en av våra Bradley-matrökare), aromatiska bisquetter eller trä, din favoritkött, en matlagningstermometer och andra köksredskap för att komma igång. Du kanske också vill ha ditt recept nära till hands.

Idag ska vi dela med oss av ett av de vanligaste problemen från rökkammaren. Även om biff är en av de vanligast rökta köttbitarna, är det också ett av de vanligaste problemen att fastställa dess färdighet. Det finns många sätt att avgöra om din biff är vällagad, inklusive att övervaka den inre temperaturen och tillagningstiden. Men vilken metod som helst kan det vara en utmanande uppgift, särskilt för nybörjare.

Vad är Steak Doneness?

A gemensam definition av stekstekt som en mätare för hur genomstekt ett köttstycke är baserat på dess färg, saftighet och inre temperatur. Mindre gjorda biffar ser ut som rått kött på insidan, vilket inte är fallet med vällagade biffar. Färdighetskonceptet gäller även andra typer av kött, inklusive fågel, lamm och fläsk.

Det finns olika grader av stekstekt, allt från sällsynt, medium rare, medium, medium-well till well done.

  • Sällsynt – detta är den minst tillagade biffen och är röd genomgående. Det är ett steg precis efter rått kött men tillagas på utsidan. Vissa gillar blue rare, en ännu mindre tillagad biff som är mindre än 75 % stekt.
  • Medium sällsynt – nära att brännas överallt. Biffen har en mjuk och saftig, rosa-röd mitt men med en fast utsida.
  • Medium – biffen är ca 50 % tillagad med större gråbruna delar och röd/rosa mitt.
  • Medium väl – biffen är i första hand brun från utsidan genomgående men med en liten antydan av rosa i mitten.
  • Bra gjort – har inga tecken på rosa; det är mestadels till stor del gråbrunt. Denna biff har tillagats lågt och långsamt, vilket resulterar i en allomfattande tillagad, mör och saftig biff.

Är Rare och Medium Rare biffar säkra?

Till viss del är de flesta rädda för att konsumera rare/blue rare och medium-rare biffar. Detta är normalt med tanke på de många källorna om hur säkert eller osäkert rått kött kan vara. Men det här borde inte vara ett stort bekymmer. Det finns de väl angivna minimi- och standardtemperaturguiderna för hur du röker dina biffar. United States Department of Agriculture (USDA) förtydligar riktlinjerna för tillagningstemperatur, särskilt för biffar. Därför spelar det ingen roll om pålen har ett rosa centrum eller inte, förutsatt att den är rökt till minst 145 °F (63 °C), vilket USDA rekommenderar.

Hur berättar jag om min biff är färdig?

Det finns olika metoder som du kan använda för att bestämma din steks färdighet.

Även om du kan lita på biffens färg och juice för att bestämma dess färdighet, kan de vara vilseledande. De är inte de bästa indikatorerna på färdighet, särskilt när man avgör om din biff är klar och säker att äta.

Fingermetoden är också en annan populär metod som används för att bestämma stekens färdighet. Detta görs genom att använda pekfingret för att peta i steken och känna köttets seghet. En sällsynt biff kan jämföras med känslan du får när du petar på kinden, en medium biff kommer att kännas likadant som när du rör hakan, och en välstekt biff kommer att vara segare med en känsla nära att röra vid din panna. Detta bör ge dig en grov uppskattning av hur tillagad din biff är och vägleda dig för att bestämma köttets färdighet.

Men dessa två se-och-känn-metoder är aldrig de bästa för att avgöra din steks färdighet. Vi rekommenderar starkt att du använder en kötttermometer för att vägleda dig när du ska bestämma hur den är färdig. Vi rekommenderar också att noggrant kontrollera köttets temperatur från mitten av steken för mer exakta resultat.

Du kan även låna hos oss Bradley officiella röktemperaturguide för alla andra typer av kött för din matrökningsupplevelse.

Här är en annan artikel om steken:
5 Biffs klarhet inre temperaturer och tider

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.