Smoked, Cured, Aged, and Dehydrated Meat: What's The Difference?

Rökt, rödhågad, Aged och Dehydratiserad -Vad är det för skillnad?

Posted on: January 17, 2023Kött är en mycket skiftande föda när det gäller förberedelser. På ett trovärdigt sätt är varje metod unik och ger en annan smak och smak i den breda profilen av köttet. Du kan laga mat och laga mat enligt din smak, och beroende på vilket som är fallet, så kommer det att resultera i en smaklös, delikat, godhjärtad måltid, förutsatt att du följer ett kvalitetsrecept.

Kött är en mycket mångsidig mat när det gäller tillagning. Otroligt nog är varje metod unik och resulterar i en annan smak och smak från köttets breda profil. Du kan förbereda och tillaga kött efter eget tycke, och i vilket fall som helst kommer det att resultera i en välsmakande, utsökt, rejäl måltid, förutsatt att du följer ett kvalitetsrecept.

Men en vanlig fråga som de flesta ställer, särskilt nybörjare i köket, är skillnaden mellan rökt, torkat, lagrat och uttorkat kött.

Tja, det första att notera är att alla är köttberednings- och tillagningsprocesser. Du kan ha samma typ av kött, men dessa mycket olika tillagningsmetoder gör stor inverkan. Skillnaden ligger till stor del i vilken typ av ingredienser och procedur som är involverade i var och en.

Du vill definitivt veta och förstå var och en av processerna innan du går in i köket, och det kanske är anledningen till att du har klickat på den här sidan. Den goda nyheten är att vi kommer att dela med dig av vad dessa olika processer innebär och hur du kan utföra dem på ett effektivt sätt hemma. Efter att ha gått igenom den här artikeln kan vi garantera att du kommer att vilja utforska dessa olika sätt att tillaga ditt kött.

Rökt kött

Att röka kött är ett av de bästa sätten att förhöja smaken, även innan man slänger det på matrökaren. Det kallas ofta kallrökning och uppnås bäst under ett temperaturområde på 13 och 29 °C (55 och 85 °F). Saltlake och salt är de vanligaste ingredienserna som används för kallrökning av kött, men du kan också tillsätta ytterligare kryddor efter eget tycke. Du ska inte oroa dig för den låga temperaturen och bakterierna eftersom de kemiska ingredienserna är väl omhändertagna.

Helst kan kallrökningsprocessen pågå i dagar eller veckor, beroende på vad du gillar.

Rökt kött

Konserverat kött avser kött som har behandlats för konservering antingen genom saltlake, rökning, konservering, rökning eller torkning. Kött tillagas avsiktligt för att förhindra att det angrips av mikroorganismer som skulle göra det skadligt för konsumtion. Torkning görs också för att öka köttets hållbarhet och hålla det säkert för konsumtion under längre tid.

Att torka kött är en uråldrig praxis som har utförts i århundraden. Det kan antingen göras torrt, vått eller en kombination av de två. Torrtorkning görs för att extrahera överflödigt salt genom att tömma köttet. Våthärdning görs med användning av en blandning av vatten och salt utförd i kylskåpet. Kombinerad härdning är en sällsynt process som kombinerar både torr och våt process. Det används mest för att behandla skinka och utförs i kylskåp.

Det finns olika sätt att applicera salt eller saltlake på köttet. Du kan antingen välja att massera det, strö över, injicera eller blötlägg köttet i en behållare med salt. Det perfekta sättet att bota ditt kött är bäst informerat om det kött du förbereder.

Ett bra tips för att bota ditt kött är att se till att du slår in det för att hålla det rent och i form.

En viktig sak att notera är att chark måste tillagas före konsumtion.

Kolla in hela vår katalog med artiklar om saltlake och härdning av ditt kött här:
Vad är skillnaden mellan betning, saltning, marinering och härdning?
Torkning och rökning av kött för konservering av hemmat
Anvisningar för att koka och bereda ditt kött för matrökning

Åldrat kött

Åldrat kött är kött som har hängts i ett särskilt rum i en miljö med en kontrollerad temperatur för att hjälpa det att utveckla en skorpa mögelbeläggning. Du kan hänga upp köttet i månader och till och med år. Du måste säkerställa tillgång till all lämplig utrustning för att underlätta åldringsprocessen.

Nyckeln att notera är att köttet måste skrapas noggrant för att eliminera svampskorpan som har utvecklats före tillagning.

Uttorkat kött

Uttorkat kött har hållit ut genom torkning. Att torka kött är ett av de bästa sätten att bevara det under lång tid. En unik egenskap hos uttorkat kött är att det kan konsumeras som det är, utan tillagning.

Du kan också lagra uttorkat kött för senare konsumtion efter att du köpt det. Att placera det i en lufttät förseglad behållare kan hålla det uttorkade köttet i upp till två veckor. Påsar i dragkedja eller lufttäta burkar kan också vara ett alternativ att använda.

Att förvara uttorkat kött i en vakuumförseglad påse och lämna det i rumstemperatur kan bevara köttet i upp till en månad.

Naturligtvis finns det så mycket mer att lära sig om torkat, rökt, uttorkat och lagrat kött. Det är en gammal process och har en rik historia. Men det här är några av de viktiga tipsen du måste ha till hands innan du hoppar in i köket.

Kom ihåg att de flesta av de olika köttformerna, som åldrat kött, kanske inte är lätt tillgängliga i mataffären, eftersom de kräver en mer unik och specifik process.

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.