Smoked Food in Canada

Rökt mat i Canada

Posted on: January 12, 2023Kanada har en lång historia och tradition för att röka mat. Traditionellt, som det hände någon annanstans, använde människor det för att bevara kött och fisk före kylningens tillkomst.

Glad Kanadadagen alla!

Kanada har en lång historia och tradition av att röka mat. Traditionellt, som det hände på andra ställen, använde folk det för att konservera kött och fisk innan kylningen kom.

Rökning säkerställde att maten skulle räcka under längre tidsperioder och under vintermånaderna, då maten var mer knapp. Rökning bevarar inte bara maten, den gav den också en fantastisk smak.

Inte nödvändigt längre, men aptitretande

Nu med kylskåp i i princip alla hem, behöver vi inte röka mat för att konservera den, men det gör vi också för smaken den ger. Att röka mat är fortfarande mycket vanligt och en del av dagens traditioner i många nordliga länder som Grönland, Ryssland, Sibirien, Skandinavien och Kanada.

Det kanadensiska köket är notoriskt svårt att definiera. Joe Clark, vår 16th Premiärminister sa att "Kanada har ett kök av kök. Inte en gryta, utan ett smörgåsbord.” Vår mat är influerad av några många andra länder att det finns så få rent kanadensiska rätter.

Rökt lax, Donairs, Perogies, det kanadensiska köket?

Vi många producerar några av de bästa kallrökt lax, men det är en rätt som har sitt ursprung i skandinaviska länder. Nova Scotia kan ha sin egen stil av donatorer, men rätten har sitt ursprung i Turkiet. De kanadensiska prärierna gör de bästa perogierna, men det är en rätt från Ukraina. Så vad är kanadensiskt?

Några av våra mest kända kanadensiska livsmedel är rökta som...

Rökt kött i Montreal-stil

Varmrökt lax

Lax Jerky

Rökt Goldeye

Rökt laxgodis

Kanadensiskt bacon

Eftersom vi är det mångkulturella samhälle vi är idag, finns det influenser från hela världen, men de flesta traditionella rökta kanadensiska livsmedel härrörde huvudsakligen från våra First Nations rötter.

Vissa rätter som rökt kött i Montreal-stil (vars verkliga ursprung i bästa fall är luddigt) och kanadensiskt bacon har ett mer europeiskt inflytande. Men de många rökta kanadensiska maträtterna härrörde från vårt första folks kök och är flera hundra år gamla.

För att hedra vårt fantastiska land, låt oss elda på rökaren idag och göra lite kanadensisk mat!