Smoke Meat Fat Side Up Or Fat Side Down? The Truth Revealed

Rök kött med fet sida upp eller fet sida ned? Sanningen avslöjad

Posted on: January 16, 2023Det finns många oskrivna regler att följa vid matrökning, och för de som är inne på denna matlagningsmetod kan dessa regler anses vara absoluta. Men det finns en del av rökningsproceduren som har diskuterats: ska köttet tillagas med feta sidan upp eller feta sidan nedåt? Båda sidor har sina fördelar och nackdelar, och här är några av dem.

Det finns många oskrivna regler att följa vid matrökning, och för den som är inne på denna matlagningsmetod kan dessa regler anses vara absoluta. Men det finns en del av rökningsproceduren som har diskuterats: ska köttet tillagas med feta sidan upp eller feta sidan nedåt? Båda sidor har sina fördelar och nackdelar, och här är några av dem.

Fördelar med Fat Cap

Som vi alla vet har vissa stora styckningsdelar som oxbrystar och fläskrumpa två sidor. Det ena är det kala köttet, medan det motsatta är ett lager av vitt fett eller det som kallas fettlocket. Den senare finns i olika tjocklekar och tas vanligtvis bort innan tillagning. Men att lämna kvar lite fett innan du röker köttet kan ge många fördelar för att förbättra saftigheten, mörheten och smaken.

Fett ökar köttets förmåga att behålla fukten, vilket leder till uthållig saftighet. Dessutom, när fett värms upp smälter det och håller snittet fuktigt och smord, vilket ökar dess ömhet. Den resulterande konsistensen och den läckra doften som kommer när fettet smälter förstärker också matupplevelsen.

Av dessa skäl väljer många att behålla fettlocket eller bara klippa bort ett tunt lager. Det är här nästa fråga uppstår. Köttet kommer att tillagas på lämpligt sätt och ätbart oavsett vilken sida fettet är vänt mot, men om du vill få ut det bästa av att röka kött bör du allvarligt överväga att lämna några av fettlocken på.

Fet sida upp

Människor som föredrar att laga kött med fettsidan uppåt hävdar att det gör slutprodukten mer mör, saftig och smakrik. De har inte fel, men de är inte heller helt korrekta. Faktum är att när fettet är vänt uppåt medan du röker det, kommer det att tråckla ytan på köttet när det smälter, och därför smörjer det. Saftigheten kommer dock inte att påverkas, eftersom fettet inte kan tränga in i det.

Det enklaste sättet att förklara varför det är så är att fettlocket är oljigt, medan köttets insida mestadels är vatten. Om du tillämpar grundläggande kemibegrepp på detta kommer du att komma fram till slutsatsen att de inte kommer att blandas. Därför, när fettet smälter, kommer det att stanna kvar på utsidan av köttet, men det kommer inte att tränga djupt in i det.

När det kommer till smaken, snarare än att förstärka den, kommer rökning av köttfettsidan upp att minska smaken. När fettlocket smälter och tråcklar ytan kommer det att tvätta bort kryddorna som du har gnuggat på utsidan. Därför, även om detta kan göra köttet mört, har det ingenting att göra med saftighet och minskar till och med smaken.

Fet sida ner

Å andra sidan kan du behålla smaken från din smaksättning när fettsidan är vänd nedåt. Detta kommer också att skydda köttet från den direkta värmen under det. Rökning av kött på detta sätt kommer också att resultera i mindre yttorkning och göra det mörare. Men det är bara fallet när värmekällan till din matrökare kommer underifrån. Så brukar det vara för det mesta, men vissa modeller skickar värme uppifrån.

Vänd på köttet

Vissa föredrar till och med att vända köttet för att få det bästa av två världar. På så sätt kan ytan tråcklas med det smälta fettet och sidan som vetter mot värmekällan blir inte alltför uttorkad. Men när du vänder på snittet riskerar du att förlora fukt. Du måste också ständigt öppna och stänga matrökaren, vilket kommer att resultera i att värmen försvinner, vilket sänker den totala inre temperaturen.

En fluktuerande temperatur kan göra processen förvirrande, särskilt om du direkt följer normerna för matrökarens temperatur och tillagningstid. Till exempel rekommenderar vi att nötköttsbrystar röks i 12 till 20 timmar med den ursprungliga temperaturen på 225 till 245 grader Fahrenheit eller 107 till 118 grader Celsius. Om du fortsätter att öppna och stänga matrökaren kommer värmen inte att vara konstant under hela tillagningsprocessen.

Våra råd

Det är bäst att hålla matrökaren stängd under hela tiden och välja fettsidan uppåt eller nedåt. Väljer du den feta sidan uppåt kan du få en mer mör produkt. Om du går för den feta sidan nedåt kan du behålla den smak du gnuggat på ytan.

Huruvida ett snitt ska rökas med fettsidan upp eller ned beror främst på vilken typ av matrökare du använder. Båda sätten att placera kött har sina fördelar och nackdelar, men för att få ut mest nytta, laga mat med fettsidan vänd mot värmekällan.

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.