Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye Mot. Filet mignon: Vad är skillnaden?

Posted on: January 18, 2023Att välja rätt köttbit till din grill kan vara överväldigande. Det finns helt enkelt för många alternativ att välja mellan. Om du vill ha biffar av högsta kvalitet, två stycken som flyger av grillen och de flesta middagsbord är ribeyes och filet mignon.

Så, vad är skillnaden mellan dessa två köttbitar?

Att välja rätt köttbit till din grill kan vara överväldigande. Det finns helt enkelt för många alternativ att välja mellan. Om du vill ha biffar av högsta kvalitet, två stycken som flyger av grillen och de flesta middagsbord är ribeyes och filet mignon.

Så, vad är skillnaden mellan dessa två köttbitar?

Ribeye biff

Om du letar efter den godaste köttbiten, kommer du att vilja köpa ribeye-biff. Ribeyebiff är ett snitt över resten på grund av dess intensiva smak och ömhet.

Som namnet antyder är ribeye ett snitt som kommer från kons revbenssektion. Detta snitt ligger mellan ett djurs axlar och länd. Även om det liknar ryggbiff, är snittet ganska mört men med mer marmorering och fett. Marmoreringen hjälper till att ge en extra mör och saftig köttbit känd för sin rika smak.

Den har fått sitt namn från sitt utseende, som ibland innehåller fett och en distinkt virvel av kött på insidan av biffen. Ribeyes och högrevsstek kommer från samma plats, men den förstnämnda skivas istället för att tillagas hela.

När ribeye är tunt skivad mot säden är ribeye en av de ömmaste köttbitarna. För en sådan mager köttbit är den förvånansvärt smakrik och rik på fetter som erbjuder underbar smak utan att lägga mycket vikt.

Det finns olika snitt av ribeye: ben-in och benfri. Stycket säljs vanligtvis torrt och kommer att dra nytta av en fuktig tillagningsmetod.

Filet mignon biff

Medan ribeye tar priset för smak, är filet mignon den möraste köttbiten. Namnet "filet mignon" är franskt och översätts löst till "läcker tjock skiva."

Filet mignon skärs från filén. Innerfilén är köttet som ligger på baksidan av djuret, nedanför ryggraden, vilket är den del av köttet på insidan av bröstkorgen. Med nötrevben finns ytterfilén i den sista delen av köttet.

En filet mignon skärs från den större delen av länden bakom bröstkorgen. Innerfilén får liten rörelse hos ett djur eftersom det inte är viktbärande vävnad. Den har därför mindre bindväv, därav dess ömhet. Den bästa filet mignon-snittet kommer från mitten av filén, som är den mjukaste.

Vävnaden har små remsor av fett som rinner igenom den. Den innehåller också mindre marmorering än de flesta snitt, vilket gör smaken mildare i jämförelse.

Stora skillnader

Den största skillnaden mellan de två typerna av biffar är var de kommer ifrån. Men vi kan gå längre och differentiera dem genom smak, konsistens, storlek och till och med kostnad.

Smak

Ribeye har mer smak än filet mignon. Om du letar efter en rejäl nötköttssmak, gå till den förra. Förutom en mindre uttalad smak har filet mignon mindre fett och är i allmänhet mindre fet än ribeye.

En annan faktor du kan tänka på här är tillbehören till din maträtt. Den starka nötköttsmaken i ribeye kan övermanna många ingredienser.

Textur

Båda köttbitarna är naturligt möra. Men filet mignon har en mjukare konsistens än ribeye. Som nämnts tidigare har detta mer att göra med platsen för skärsåren och frånvaron/närvaro av bindväv – ju mer vävnad, desto hårdare skärsår. I vårt fall har filén, där filet mignon kommer ifrån, mindre vävnad och är därför mörare.

Utseende & Storlek

Filet mignon är vanligtvis mindre än ribeyes. Filet mignon är vanligtvis cirka 1 tum tjock och 6–8 tum lång. Muskeln den kommer ifrån är rörformad, så de ser runda ut när de skärs. Ribeye-biffar är däremot mer generöst styckade.

Utseendet på de två biffarna är också markant olika. Du kommer att se färre strimmor av fett strödda i en filet mignon jämfört med en ribeye. Ribeyen har stora bitar av fett inuti steken såväl som runt kanterna. Dessutom verkar filet mignon mjukare, vilket förklaras av bristen på bindväv. Ribeyen har en segare yta.

Kosta

Medan båda tenderar att kosta mer än andra köttstycken, är filet mignon betydligt dyrare än ribeye. Ömheten i snittet och dess knapphet kan förklara varför.

Vilket snitt är bäst för rökning?

Olika människor har olika smak. Den naturliga konsistensen av snittet kommer dock också att spela en roll i tillagningstiden för ditt kött. Den hårdare ribeye tar i allmänhet längre tid än filet mignon på rökaren. Om du letar efter den bästa smaken, gå för ribeye. Om konsistensen är ditt första övervägande, gå för en filet mignon.

Kolla in några fler biffartiklar här:
5 Biffs klarhet inre temperaturer och tider
Sättet du borde vara mörande biff
Hur man lagar den perfekta New York Strip Steak

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.