Food Smoking Versus Cooking Food with Wood, What is the Difference?

Matrökning kontra matlagning av mat med trä, Vad är skillnaden?

Posted on: January 12, 2023Det är en stor skillnad från matrökning och matlagning av mat med trä. Detta faktum handlar inte bara om processen utan når den önskade smaken för att leverera en hälsosammare måltid.

Det är stor skillnad mot matrökning och att laga mat med ved. Detta faktum handlar inte bara om processen utan att nå den önskade smaken för att leverera en hälsosammare måltid.

Jag har ingen fördomar mot mat tillagad av trä och jag har gjort det själv många gånger. Idag ska vi förstå båda metoderna och väga för- och nackdelar. Så du kan göra ett medvetet val inför din nästa förberedelse.

Matrökningsprocessen

Matrökning är en mycket traditionell metod för att konservera mat och den uppfanns långt innan kemiska konserveringsmedel eller kylskåp var en realitet. Matrökning är helt enkelt att tillföra röksmak till din mat.

Genom att välja specifika träslag kan du förstärka röksmaken med varje träds naturliga egenskaper: från fruktigt och sött till starkt och stickande trä; du kan para ihop smaker till perfektion.

De två traditionella rökmetoderna är kall- och varmrökning. Med varmrökning utsätter du maten för rök och värme. Å andra sidan innebär kallrökning ingen värme inuti din rökare, och veden värms upp i en separat kammare.

Lär dig mer om matrökningsprocessen i detalj här!

Hur värmekälla kan ändra smaken på din mat

Du måste förstå din värmekälla för att uppnå de avsedda resultaten. Många som tycker att rökt mat är för hård och surt smakande förknippar detta med mat som tillagas med ved.

Att eliminera de sura och hårda smakerna är bara möjligt om träet inte får brinna ner till aska!

Därför, för en förstärkt och rik rökarmak, bör din rökkälla vara trä. Värmekällan för att laga maten bör dock vara en annan.

Stadierna av trä för att generera ren rök, och de bestämda vad som ska göras och inte göras

Den önskade röksmaken kan bara uppnås inom de första minuterna när veden börjar ryka. När den väl är rik och aromatisk kan den inte fortsätta att brinna utan en värmekälla. Det här är ungefär som att starta en eld och inte ge den tillräckligt med värme för att den ska börja brinna av sig själv.

Att få träet att förbrännas av sig själv och fortsätta att brinna ner till aska kommer att stärka den sura smaken och tillföra mycket kemikalier till din mat. Den vanligaste är NO2 (kvävedioxid).

Kvävedioxid är mycket giftigt och skadligt för människor eftersom det inflammerar lungorna när det andas in. Detta minskar immuniteten mot lunginfektioner hos människor och kan orsaka många långvariga hälsoproblem.

Varför skulle du inte vilja ha en Smoke Ring på din mat?

Har du hört talas om SMOKE RING? Det är det röda fodret under ytan (barken) på kött som tillagas med kol eller ved som värmekälla. SMOKE RING har inget med röken eller smaken att göra och skapas inte av rök.

Det är en reaktion av NO2 som kommer i kontakt med myoglobin, ett protein som finns i kött. Det finns ingen smak, och det finns ingen fördel med att se denna ring av rött i kött annat än bevis på att du och din familj får i sig höga halter av kvävedioxid.

Det kan vara en hög mängd NO2 när du lagar din mat med en sluten grill som en pelletsgrill, vedeldad grill eller en Kamado-grill.

Mitt undantag för trä och kol

Jag har inga problem med att laga mat med ved eller kol på en utomhusgrill eftersom NO2 har mycket liten chans att ansamlas på din mat. Detta är samma sak med offsetgrillar där veden & kolet bränns förskjutet från maten som tillagas. Detta beror på att majoriteten av NO2 släpps ut innan det har en chans att överföras till maten som tillagas.

Den bästa kombinationen för din smak

För bästa resultat, använd sågspån! Matrökare som använder detta bränsle kan göra god mat. För att det ska hända måste du ta bort veden innan den går till kol. Så du måste hålla ett öga på din rökare och ta bort sågspånet när det svartnar hela vägen, ersätt det med sågspån och fortsätt röken. Visst, låt det inte bli till aska, annars vet du resultatet.

Varför Bradley Smokers levererar den renaste röken

Hur röken genereras

Smaken av rökmat uppnås genom att endast använda det finaste sågspånet av olika träslag som finns, vilket är mitt val för Bradley Wood Smoking Bisquettes. Storleken, formen och vikten på Bisquettes har exakt samma standarder varje gång. Om de är för tunga, eller om de är för täta, kommer de inte att brännas upp helt. Om de bränns för länge kommer de att ge den hårda smaken, och om de får brinna till aska, ja du gissade rätt, kommer den otäcka NO2-gasen att släppas ut.

Det är därför varje bisquette bränns vid samma temperatur, under lika lång tid. Och varje bisquette släcks av vatten när den är klar. Denna process gör dig till den bästa möjliga rökta maten.

Hur luft strömmar genom rökaren

Varje Bradley Smoker klassificeras som en naturlig dragrökare. Med detta menar jag att luft släpps in i rökaren kontinuerligt från botten eller sidan av rökhuset. Det finns inga fläktar och det finns inget sätt för rök och/eller luft att hållas inne i Bradley Smoke-huset.

Varför skulle du vilja hålla tillbaka röken? Som jag har sagt tidigare, röken som ger den verkligt goda röksmaken finns i den första röken ... BAM! Jag gav bara bort en annan hemlighet och blåste bort en annan myt om matrökning.

Det är en annan myt att du kan öppna dörren och kolla din mat, stänga dörren och inte oroa dig för att förlora all rök. Du vill tappa röken, eftersom mer välsmakande rök är bara några sekunder från att göras.

Mina sista tankar

Stoppa veden från att brinna ner till aska! Det är hemligheten bakom matrökning, och hemligheten bakom välsmakande rökt mat!

Den enda rökaren i världen som konsekvent gör den renaste röksmaken utan NO2-gaser i maten är Bradley Smoker. När du använder en Bradley du inte bara smaka skillnaden, men du kommer att se skillnaden. Det finns ingen (låt oss kalla det vad det är) RÖD KEMISK RING i din mat.

Glad rökning till er alla.

Wade Bradley