Does Cold Smoking Cook or Preserve Food?

Gör kallrökning kock eller Bevara Mat?

Posted on: January 18, 2023Livsmedelsrökning är en av de tidigaste formerna av matlagning och konservering av mat när ugnar inte finns. I den mänskliga civilisationens historia ansågs livsmedelskriser på grund av naturliga kalvar utgöra ett allvarligt hot mot överlevnad. För att klara av dessa situationer bevarade människor mat genom att röka den. Rökning är till övervägande del en process för att bevara livsmedel, som kött, som är mycket benägna att kontamineras.

Matrökning är en av de tidigaste formerna av tillagning och konservering av mat när ugnar inte fanns. I den mänskliga civilisationens historia ansågs matkriser på grund av naturkatastrofer vara ett allvarligt hot mot överlevnad. För att övervinna dessa situationer konserverade människor mat genom att röka den. Rökning är främst en process för att konservera livsmedel, som kött, som är mycket benägna att förorenas.

I modern tid har vi kylskåp för att lagra mat och olika avancerade åtgärder för att säkra matkriser. Så, en gång en populär metod för konservering av mat, har rökning nu övergått till ett sätt att lägga en intensiv rökig smak till mat. Nu är en vanlig fråga som ofta dyker upp bland nybörjarrökare om man ska kallröka eller varmröka sin mat. För att hitta en solid lösning på detta kommer vi att diskutera vissa aspekter av matrökning och användningen av matrökare här. Kolla in det.

Vad är varmrökning?

Varmrökning är processen att laga mat till perfekt färdighet med hjälp av varm rök. I allmänhet är kött att föredra för denna typ av rökning. Fisk och fågel tillagas också i varm rök. Varmrökning säkerställer att maten är helt säker för konsumtion och resulterar även i utsökt rökig mat.

Vad är kallrökning?

Kallrökning är processen att tillföra en rökig smak till maten utan att tillaga den. Denna typ av matrökning används också för att öka hållbarheten på maten. Kallrökning görs vid lägre temperaturer och högre luftfuktighet. Denna kombination av temperatur och luftfuktighet extraherar fukt från köttets yttre yta, vilket gör det fientligt för bakterier att leva eller föröka sig. Detta räddar på sätt och vis maten från kontaminering under en viss period.

Är kallrökt mat säker eller inte?

Vissa människor tror att rökt mat kan leda till matförgiftning och flera andra hälsoproblem. Så nästa fråga som ofta dyker upp är: vad är behovet av att kallröka mat om den inte konserverar den ordentligt? Följande punkter kan vara ett svar på detta.

1. Ät inte kallrökt mat, speciellt kött. Maten måste tillagas för att bli färdig innan den konsumeras.

2. Temperaturintervallet mellan 104 °F till 284 °F (40 °C till 140 °C) är idealiskt för bakterier att föröka sig och växa. Under kallrökning bör temperaturen inuti matrökaren vara under 86 °F (30 °C) och minst 50 °F (10 °C).

3. Fuktighet är en avgörande faktor vid matrökning, särskilt kallrökning. Fuktighetsnivån inuti matrökaren måste hållas på den nivå som krävs.

4. Matrökning är en låg och långsam process, och kallrökning är inte annorlunda. Se till att den yttre ytan av köttet är kallrökt ordentligt på alla sidor och lämnar inget utrymme för bakterier att växa.

Andra faktorer som påverkar kallrökning

Förutom temperatur och luftfuktighet är flera andra faktorer viktiga för den perfekta kallrökningsupplevelsen.

Kvalitet på kött: Ibland kan bearbetat kött vara den mest ohygieniska maten för kallrökning. Med bara "försäljningsdatum" på det är det svårt att gissa när köttet bearbetades och hur mycket bakterier som redan har vuxit på det när du köper det.

Typ av matrökare: Som nämnts tidigare bör temperaturen inuti matrökaren hållas på ett minimum. Temperaturkontroll kan vara ett allvarligt problem för en improviserad matrökare eller ett traditionellt rökeri. Detsamma gäller luftfuktigheten. Denna fluktuation i temperatur vid kallrökning och luftfuktighet inuti kammaren kan resultera i dålig kallrökning.

Typ av mat: Kött är ett populärt livsmedel för rökning på grund av den intensiva rökiga smak som det absorberar. Men andra livsmedel kan också kallrökas och är mindre benägna att smittas av bakterier. Till exempel kan ost och vissa grönsaker vara ett bra alternativ för nybörjare att prova kallrökning. Lita på oss. Du kommer inte att kunna få tillräckligt med rökt ost när du väl provat det.

Typ av bränsle: Röken som används för att bota maten vid kallrökning måste vara ren och inte svart. När det gäller traditionella rökerier används sågspån för kallrökning eftersom det genererar låg värme. Men röken är inte alltid ren, så hitta ett bättre alternativ som inte spelar någon roll för att förorena maten.

Tips för perfekt kallrökning

Vi vet att vi inte bara kan låta dig gissa lösningarna efter att ha pratat om alla faktorer som kan förstöra kallrökningsupplevelsen. Så här kommer de:

Använd en professionell matrökare: En kvalitetsmatrökare som Bradley Smoker kan förändra den övergripande matrökningsupplevelsen. En Bradley Smoker kan integreras med en Bradley Smoker kallrökare adaptersats för att omedelbart förvandla den till en kallrökare. Med inbyggda digitala temperaturkontroller, förinställd timer och en separat vattenpanna kan Bradley Smoker kallröka mat till perfektion utan rädsla för kontaminering.

Använd ren rök: För att säkerställa att sval rökning sker i ren rök, använd sågspånsflis istället för sågspån. Bradley Bisquettes är ett bra alternativ här. Dessa speciellt komprimerade sågspånsflisor brinner under en exakt tid och släcks innan de förvandlas till aska. Med Bradley Bisquettes, kallrökning kan vara säkert och mindre rörigt också.

Hoppa inte över torrhärdning: Salt är den bästa härdaren som har använts i matrökning genom historien. Salt påskyndar processen med fuktförlust under matrökning, vilket förbättrar livsmedlets hållbarhet.

Kolla in hela vår katalog med artiklar om saltlake och härdning av ditt kött här:
Vad är skillnaden mellan betning, saltning, marinering och härdning?
Torkning och rökning av kött för konservering av hemmat
Anvisningar för att koka och bereda ditt kött för matrökning

Slutgiltiga tankar

Vi hoppas att den här artikeln svarar på alla dina frågor om syftet med kallrökning och det rätta sättet att göra det. Du kan kolla mer Bradley tips och tricks för matrökning på Bradley Smoker blogg.

För att hjälpa dig vidare i processen att bli en pitmaster skapade vi en gratis e-bok:

Lär dig grillens tips och tricks, från att välja den bästa grillen och rökaren till de bästa köttbitarna att börja med. Läs också gropmästarens tekniker och hemligheter för att nå den perfekta smaken.

+ 20 gratis recept & parningstabell för rökning av trä!

Och bonus intern temperaturguide!

<< Ladda ner gratis e-bok >>