Pairing Meat with Beer, Cocktails & Wine

Para ihop köttet med Öl, cocktails & vin

Posted on: February 15, 2022
Read time: Lästid: 10 minPara ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Få saker är mer tillfredsställande än den rökiga smaken av en perfekt tillagad biff, revbensspjäll eller pulled pork. Men innan du slukar din måltid är det dags att fundera på vilken dryck som passar bäst till rätten. Att para ihop kött med öl, cocktails och vin kan vara knepigt; det finns trots allt gott om alternativ för att släcka törsten som går utöver vatten och cola.

Så vilken dryck är rätt för ditt rökta kött? Följ med oss när vi utforskar principerna att följa när du väljer en drink och exemplen på kött och drycker som gör det perfekta paret. Släpp lös din kreativitet med dessa tips för att skapa en oförglömlig matupplevelse i bekvämligheten av ditt eget hem.

Hur man matchar kött med öl

När det kommer till kött- och ölkombinationer finns det två saker att tänka på: fetthalt och kolsyra. Fetare köttbitar tål ofta mer robusta smaker – tänk på lamm eller anka – medan magrare kött som fisk tenderar att passa bättre med mindre intensiva öl.

Dessutom kan kolsyrat öl övermanna lättare mat; en varm dag (när du vill ha lätt öl), matcha dina lätta bryggningar med sallader eller skaldjursrätter istället för biffar eller hamburgare. Kort sagt: Vilken typ av mat du serverar kan påverka vilken typ av öl du väljer.

En tumregel är att ju starkare och tyngre en öl smakar eller luktar, desto bättre passar det till kött som har en stark smak. Fylliga öl som IPA och stout är bra för biffiga rätter som biff. Om du har en rätt som har fått puttra i vin – säg revbensspjäll – försök hitta en lättare öl som tillbehör. Det finns dock inga hårda och snabba regler när du kombinerar kött med öl (eller något annat), så var inte rädd för att blanda ihop saker!

Hur man kombinerar kött med vin

Tricket att para ihop alla typer av alkohol med mat handlar om att hitta en balans mellan två element. Det första elementet är smak och det andra är intensitet. Det finns tillfällen då starkare smaker som viltkött kommer att övermanna lättare viner som Chardonnay eller Sauvignon blanc, så det är viktigt att lära sig hur man kombinerar vin med kött för att överväga element som smaksättning, tillagningsmetod och förberedelsetid innan du fattar ditt beslut.

Vin och rött kött

Vanligtvis passar de flesta viner bra till alla typer av kött så länge det inte är för fett. Du kommer att vilja para ihop olika nötköttssnitt – som filet mignon och flankstek – med olika sorters röda viner (men kom ihåg att specifika sorter ofta alltid är bättre än blandningar). Röda viner som Cabernet Sauvignon och merlot passar bra till nötkött. Tanninerna i rött vin hjälper till att skära igenom fetheten. Fruktigare vita viner som Chardonnay passar bra med lamm och fläsk.

Söta dessertviner som portvin fungerar vackert med vilt kött. Och om du har en mager bit biff, prova att hälla upp ett glas krispig Pinot Grigio; dess saftiga smak kontrasterar fint med köttet.

Fågel och fisk

När det gäller kyckling fungerar mörkt fågelkött som trumpinnar eller lår vanligtvis bäst med fylliga vita viner, medan vitt kött kan passa lika bra till rosé eller fruktiga röda. Om du har höns i sig, bör medelfylliga röda som Merlot, Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir fungera bra.

Om du har höns i kombination med potatis och squash eller något annat i en smörsås, prova ljusare röda som en kalifornisk Pinot Noir för att komplettera alla dessa trevliga vintervarma ingredienser. Chardonnay fungerar också bra här på grund av dess ekiga nyanser, som passar fint till rikare rätter.

Sik är ett mycket mångsidigt alternativ; dess naturliga känslighet betyder att du kan kombinera den med allt från söt Riesling till Chardonnay, Pinot Noir eller till och med Sauvignon Blanc.

Därifrån går vi vidare till vita viner. Oyster Bay Sauvignon Blanc, Sancerre och Gruner Veltliner skulle vara bra val. Dessa viner är inte särskilt fruktiga, så de kommer inte att övermanna din maträtt, men de har mer fyllighet, vilket kommer att matcha de flesta vitt kött ganska bra.

Hur man kombinerar kött med cocktails

Att kombinera kött med cocktails är lika enkelt som att matcha dem med vin och öl. Här är några saker du kanske vill tänka på innan du väljer din cocktail: mängden fett (fett kött håller bra mot tyngre cocktails som martinis), smaksättning (kryddat kött tål fruktiga cocktails), tillagningsmetod (grillat kött tenderar att gå bra med rökiga drycker).

Slutgiltiga tankar

Nyckeln till framgångsrika kombinationer av kött och dryck är att matcha köttbitar med drycker som inte övermannar dem. Däremot är experimenterande en del av det som gör mat roligt. Om en ihopkoppling inte fungerar, ge den en ny chans vid nästa tillfälle. Om tunga eller lätta öl inte verkar passa bra med rökt kalkon kan du testa att para dem istället med rågwhisky! Du kan bli förvånad över vad du upptäcker under processen.

Kolla in några fler artiklar om att kombinera kött med öl, vin och cocktails:
Den ultimata BBQ-mat- och ölparningsguiden
Grill- och vinkombinationer för de bästa tillagningarna
5 läckra typer av rökt kött & cocktailparning

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Food Smoking Webbplats