How to Hot Smoke Fish

Hur man är het rök Fisk

Posted on: January 12, 2023



Para ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Rökning är en av de äldsta metoderna för att konservera fisk. Och det används fortfarande idag, även med den moderna tillkomsten av kylning. Kombinationen av salt och rök förhindrar inte bara att fisken förstörs, utan den ger också en rik smak. Salt kan appliceras genom en saltlösning eller torrkur. Eftersom vi idag inte botar och röker fisk för att förvara den i skafferiet i ett par veckor, behöver vi inte använda en tung bot.

Varmrökning av fisk kan vara lite knepig, eftersom fisk har en tendens att torka ut. Det är därför det är viktigt att övervaka temperatur och tid medan du röker.

Tips som hjälper dig att bemästra tekniken för varmrökning

  • När du förbereder din fisk för att röka vill du lämna den i en så stor bit som möjligt. Om du har en hel fisk räcker det med att rensa och ta bort huvudet.
  • Om du köper fiskfiléer, låt sidorna vara intakta. I båda fallen lämnar du huden kvar. Salta genom att packa i torrkur eller blötlägga i saltlake (våtkur) i 8-12 timmar, beroende på fiskens tjocklek. Här har du möjlighet att tillsätta andra kryddor eller smaker till fisken. Tänk på att lägga till ingredienser som lönnsirap, timjan, apelsinskal eller chili till din kur.

Kom ihåg att börja lågt när du röker fisk

  • Skölj av saltlaken från din fisk och låt torka på en sval plats tills en pellicle bildas (1-3 timmar). Ytan på fisken kommer att se glansig ut. Detta steg är viktigt eftersom pellicle gör att röken jämnt fäster på fiskens yta.
  • Börja med rökaren lågt, lägg fisken i rökaren (hudsidan nedåt) och höj långsamt temperaturen till 200°F, använd mildare bisquettesmaker för att komplettera fisken. Att höja temperaturen på fisken för snabbt kommer att resultera i en torr slutprodukt, där allt fett i fisken har tryckts ut för att bilda vita fläckar på ytan. Al, Lönn och Stillahavsblandning är alla utmärkta träbisquetteval för fisk.
  • Var säker på att din vattenskål har vatten i sig under hela röktiden, så att fukten cirkulerar i rökaren.
  • Röktiden varierar med fisken du röker. Rejäla fiskar, som makrill eller lax kan hålla upp till mer rökighet. Medan lätt, delikat fisk som långa torsk eller hälleflundra blir snabbt överväldigad av röksmaken. Tänk också på de bisquetter du använder, minska röktiden om du använder en stark smaksatt bisquette, eller öka den från mildare smaker. Storleken på fisken är naturligtvis också en faktor för röktiden.

Använd lönn- eller björksirap för att tråla

  • Jag tycker att att tråckla din fisk under hela rökprocessen hjälper till att sänka temperaturen på fiskens yta. Dessutom håller det fettet (som är smaken och fukten) från att sippra ut ur fisken. Tråckla med lönn- eller björksirap är populära idéer för lax och för vit fisk. Så varför inte prova att basta i en citrus- och örtsås?

Bradley-rökare kan göra skillnaden

Du kommer att upptäcka att Bradley Smokers verkligen gör uppgiften att varmröka fisk enkel och stressfri. Kontrollen du har över luftflödet och temperaturen gör verkligen skillnad när det kommer till den ibland kräsna uppgiften med varm rökande fisk. Ge det ett försök och låt oss veta hur det fungerar för dig!