Nu finns det massor av färdiggjorda, färdigblandade kryddblandningar och gnidningar där ute som du kan testa och provsmaka. Men varför bry sig när du bara kunde göra din egen skräddarsydda rub, perfekt anpassad för dig och vad du lagar? För hårt, säger du? Tja, jag ber att skilja mig åt. Med den här formeln borde det vara ganska enkelt att göra en egen signatur torr rub.
Socker, salt och rödpeppar, nyckelingredienserna
De tre huvudingredienserna i varje torr rub är socker, salt och röd peppar. Med bara dessa tre ingredienser kan du göra en enkel gnidning. Sockret hjälper till att producera den yttre barken på köttet. Saltet drar ut fukt, skapar en beläggning på utsidan av köttet, samt förstärker de naturliga smakerna av själva köttet (gör nötkött smakar mer biffig och kyckling mer kyckling). Slutligen kommer paprikan att ge lite värme till festen, liksom den tilltalande röda färgen.
Håll dig inte till grunderna. Experimentera med andra kryddor
När det gäller salt, tycker jag att koshersalt eller havssalt kommer att ge dig den mest konsekventa och önskvärda slutprodukten. När det kommer till socker har du några alternativ här. Jag undviker vitt socker då det har en tendens att brinna vid högre temperaturer, säg på en BBQ.
Några andra alternativ är farinsocker, råsocker, melass, honung eller lönnsirap, beroende på vad som komplimenterar köttet och smakerna du går efter. För röd paprika kan du antingen hålla dig till mycket milda, som söt eller rökt paprika, eller ett medelkryddat chilipulver. Men om du vill ha full värme, välj cayennepulver eller en kombination av någon av dessa kryddor.
Det är grunderna, men låt oss inte sluta där. Lägg till några unika smaker och kryddor för att blanda ihop saker och ting lite. Här är några idéer som du kan prova:
Kummin
Svartpeppar
Vitpeppar
Vitlökspulver
Curry pulver
Koriander
Ingefära pulver
Kanel
Kryddpeppar
Salvia
Oregano
Timjan
De idealiska proportionerna är 8 delar socker, 3 delar salt, 1 del röd peppar och 1 del vad du kan önska! Det finns dock några förändringar att överväga, såsom förhållandet mellan salt och socker. Ett högre förhållande mellan salt och socker är bäst för starkare smaksatt kött och proteiner som nötkött, vilt eller fisk. Å andra sidan kommer ett högre förhållande mellan socker och salt att vara bättre lämpat för mildare, som kyckling eller fläsk. Annat än det låt din kreativitet flyga!