How to Smoke Fish: The Ultimate Guide on Everything

Hur man röker fisk: The Ultimate Guide on Allting

Posted on: January 16, 2023ood-rökning har alltid varit ett sätt att förvandla kött till en delikatess. Du behöver inte bara röka de vanliga misstänkta som rött kött, fläsk och kyckling; du kan röka fisk också.

Matrökning har alltid varit ett sätt att förvandla kött till en delikatess. Du behöver inte bara röka de vanliga misstänkta som rött kött, fläsk och kyckling; du kan röka fisk också. Denna metod användes tidigare för att konservera skaldjur, men nu är det ett sätt att förbereda gourmetfisk hemma. Prova rökt fisk om du är trött på att röka biff och vill prova något annorlunda men ändå saftigt smaskigt.

Är det annorlunda att röka fisk från att röka biff?

Så klart det är. Från kryddor till temperatur, allt varierar. Du kan inte använda samma rub för en fisk som du skulle göra för annat kött. En fiskkött är mörare än rött kött, så tillagningstiden varierar också. Men oroa dig inte. Med moderna matrökare som Bradley Smokers kan du justera temperaturen och tillagningstiden för att skapa rökt perfektion.

Om du vill tillaga en hel fisk eller en filé är upp till dig. Vi guidar dig här om processen, som är ungefär densamma för båda. Denna guide för rökning av fisk är för nybörjare, så vi har ägnat särskild uppmärksamhet åt detaljer. Missa inte något av stegen vi har nämnt och se magin hända. Du kommer att få en saftig, mör fisk som smälter i munnen med krispigt skinn på toppen, precis som du drömt om det. Så låt oss börja.

Ingredienser för att röka fisk

När det kommer till ingredienserna har vi använt en viss mängd ingredienser som kompletterar mängden fisk vi rökt. Om din mängd fisk är högre eller lägre, glöm inte att justera ingredienserna. Så här är listan över vad du behöver:

 • 4 till 5 pund fiskfiléer med skinn. Gärna öring, lax, makrill, havsabborre, segelfisk eller tonfisk för rökning.
 • 1/2 kopp granulerat vitt eller ljust brunt socker
 • 1/2 kopp bordssalt eller koshersalt
 • 1 liter vatten
 • Paprika är att föredra för en kryddig smak, men du kan välja valfri krydda, krydda eller gnidning.
 • Färska örter till garnering. Gärna persilja, rosmarin, salvia, timjan eller dill.
 • Citronklyftor att servera

Ingredienser för att förbereda en Cajun torr rub

Här är en annan lista med ingredienser att göra en rub för dem som gillar att deras fisk är kryddigare när den röks. Denna rub fungerar bra med de olika fiskarna vi nämnde ovan. Men glöm inte att balansera mängden om du inte använder samma mängd fisk som nämns i den här guiden.

 • 1/2 msk cayennepeppar
 • 1/2 msk torkad timjan
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk lökpulver
 • 1 msk vitlökspulver
 • 3 matskedar paprika
 • 3 msk mjukat smör eller margarin. Håll det åt sidan; blanda det inte med rubbet.

Verktyg för att röka fisk

Som nämnts tidigare vill vi inte missa någon av detaljerna när du röker fisk, så vi har sorterat ut en lista över saker du behöver. Ha dem redo innan du börjar laga mat.

1. En kvalitetsmatrökare med avancerade kontroller för temperatur och tillagningstid. Bradley Smoker är vårt val här.

2. En stor skål

3. Plastfolie

4. Ett kött termometer

5. Smaksatta bisquetter. Detta är ett sätt att förhöja smaken på fisken med smaksatt rök. Bradley Bisquettes är vårt val här. Dessa sågspånsflisor producerar ren, smaksatt rök och släcks av sig själva innan de förvandlas till aska.

Förbereder fisken för rökning

Ja, detta är ett separat steg eftersom du måste vara riktigt noga med valet av fisk här. Välj en fet fisk snarare än en magrare. Stora bitar av fet fisk förblir möra och saftiga efter rökning. Magrare fiskar tenderar att bli torra och hårda efter att ha rökts. Du kan prata med din slaktare om detta för att få den perfekta. Behåll också huden på. Detta hjälper till att hålla köttet på plats. Efter rökning kommer den också att ge den ett flagnande, krispigt yttre lager, medan insidan blir saftig och mör. Hela fisken ska avkalkas. Ta bort ryggraden för stora fiskar. För mindre fiskar, håll ryggraden fäst vid ena sidan.

Förbered marinaden

Blanda salt, socker och paprika med vattnet och låt sjuda på svag värme tills allt löst sig. Låt den komma ner till rumstemperatur och låt sedan fisken dra i den i minst 6 till 10 timmar.

Efter saltlaken kan du använda torr rub som en marinad för att få den där extra kryddiga kicken på din rökta fisk. Glöm inte att tvätta fisken när du har tagit den ur saltlaken och klappa den torr.

Kolla in hela vår katalog med artiklar om saltlake och härdning här:
Vad är skillnaden mellan betning, saltning, marinering och härdning?
Torkning och rökning av kött för konservering av hemmat
Anvisningar för att koka och bereda ditt kött för matrökning

Att röka fisken

Slå på rökaren och låt den förvärmas. Vi har använt en Bradley Smoker här med automatisk förvärmning och tillagningstemperaturkontroll. Du kan se bruksanvisningen för alla andra märken du använder.

För att röka en hel öring, ställ in temperaturen mellan 145 till 200 °F (63 till 93 °C) och koka tills skalet börjar bli flagnande, vilket kommer att vara nära en timme. Temperaturen och tajmingen kommer att likna en hel öring när du röker laxfiléer.

Använd alltid en kött termometer för att förhindra överrökning av din fisk. När den är klar, servera den varm och fräsande med citronklyftor och garnerad med valfria örter.

Vi hoppas att den här guiden för att röka fisk var till hjälp för nybörjare att experimentera med något nytt med sin matrökare. Hoppa inte över Bradley-tipsen och tricken som vi har delat här för att ge din rökta fisk en extra känsla.

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.