How To Smoke Desserts

Hur man röker Efterrätter

Posted on: January 12, 2023Para ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Rökning för mig har nästan alltid handlat om köttet. Oavsett om det är en bringa, fläskaxel, kycklingvingar eller en laxfilé röker jag gärna. Jag pysslar med att röka grönsaker. Tja, jalapenopeppar, fylld med färskost och insvept i bacon kanske bara är mitt mest rökta föremål.

Men andra grönsaker som tomater och lök röker inte lika ofta. Att röka nötter och ostar är bra, eftersom de verkligen förhöjer smaken. Men fram till nyligen fanns det en typ av mat som jag sällan hade rökt – desserter.

Låt rökta desserter överraska dig

Jag började bara röka desserter för ungefär ett år sedan. Någon som rökte yoghurt till efterrätt i ett tv-program gjorde mig nyfiken. Allt för att prova nya saker bestämde jag mig för att använda min Bradley Smoker till efterrätter.

Det var inte bara roligt, utan jag upptäckte också att att lägga till lite rök till en efterrätt kan ge både komplexitet och djup till en rätt. Nu fungerade det inte bra varje gång, och jag lärde mig snabbt att vissa desserter fungerar med att ingjuta vissa rökiga smaktoner mycket bättre än andra. Men hallå, det är det roliga med att laga mat – man provar nya saker och ibland hittar man en riktig vinnare av en maträtt!

Här är ett par recept som fungerar mycket bra genom att lägga till en infusion av rök till menyn.

Rökt jordgubbstårta

Rökt Cheddar och Jalapeno Sandkaka

Den senaste veckan försökte jag röka något annat – vaniljbönor. Jag har dem alltid till hands, eftersom de inte bara är mycket överlägsna vaniljextrakt, utan också fantastiska till krämiga eller vaniljsåsbaserade desserter.

Jag undrade hur det skulle bli att röka hela vaniljstången, jag bestämde mig för att prova och rökte några av dem. Det är fröna inuti vaniljstången som används i matlagningen, så jag skar en skåra ner i bönan och öppnade dem för att avslöja alla frön.

Lukten av en vaniljstång är otrolig. Jag lade dem på ett ark folie och placerade det på ett rökställ. Att använda äppelträ vid 200 F i en timme uppfyllde mina förväntningar. Jag använde en vaniljstång till lite risgrynsgröt och blev så imponerad av de rökiga noterna som lades till rätten. Det var inte alls överväldigande, utan tillförde istället lite komplexitet till efterrätten.

Tips för dessertrökning

  • Var känslig. Medan rökning av kött gör att du kan spränga mycket rök på kött under långa perioder (kött kan ta mycket rök), kräver vanligen att röka till efterrätt ett mer känsligt tillvägagångssätt. Beroende på maten som röks och hur snabbt den absorberar röken, kanske jag röker den i bara en timme eller så. Du kan behöva testa en liten sats först för att se hur stark röksmaken är.
  • Istället för att röka hela efterrätten, prova att röka en komponent i efterrätten. För recepten som nämns ovan rökte jag en ingrediens innan jag gjorde desserten (jordgubbar, ost, vaniljbönor). Detta gör att röken kan vara ett subtilt tillägg till dessertens smaker, istället för att vara överväldigande. Överväg att röka grädde till glass, nötter till pekannötspaj osv.
  • Använd några av de mildare träalternativen. Personligen har jag funnit att fruktträd som äpple och körsbär fungerar utmärkt för dessertrökning. Jag har även gillat resultatet med al och lönn. Trä som mesquite är riktigt starkt och kan vara för mycket för dessertrökning.

Av Steve Cylka.