How to Make Smoked Cream Cheese

Hur man gör Smoked Cream Cheese

Posted on: January 17, 2023Covid-19-pandemin har introducerat nya mattrender. Med människor som tillbringar det mesta av sin tid inomhus har många tagit den här tiden för att experimentera och förbättra sina matlagningsupplevelser och tagit fram nya recept. Tack vare sociala plattformar som TikTok och Instagram har det blivit lättare att få tag på några av dessa recept.

Covid-19-pandemin har introducerat nya mattrender. Med människor som tillbringar det mesta av sin tid inomhus har många tagit den här tiden för att experimentera och förbättra sina matlagningsupplevelser och tagit fram nya recept. Tack vare sociala plattformar som TikTok och Instagram har det blivit lättare att få tag på några av dessa recept.

Instagram kan krediteras som källan till rökt färskost. Det som började som ett enda inlägg väckte snabbt uppmärksamheten hos matsamhällen, med många som hoppade på trenden. Vissa människor har till och med nämnt rökt gräddost till den nybakade fetaosten. Vi ska nu titta på hur man gör den legendariska måltiden.

Vad är rökt färskost?

Rökt färskost är ett block av färskost täckt med olika kryddor och sedan rökt. Rökningen gör att den får en extra rökig smak, vilket gör den mer läcker.

Hur man gör rökt färskost

Även om många kanske drar sig för att göra rökt ost eftersom de är rädda för att osten smälter till en pöl av socker, är det superenkelt att röka färskost. Det handlar mer om teknik än bara ett specifikt recept, vilket ger dig friheten att justera receptet och skapa det som passar dina smaklökar perfekt.

Vad du behöver för att göra rökt färskost:

 • Åtta uns block färskost
 • En kvalitetsmatrökare
 • Aluminiumfolie
 • Krydda – beroende på vad du vill uppnå kan du tillsätta olika kryddor. För bästa resultat rekommenderar vi att du väljer en blandning av kryddor som inte är för salta, eftersom det kan påverka den slutliga smaken avsevärt.
 • Olivolja

Vägbeskrivning:

 1. Lägg försiktigt din färskost i ett rent ark av aluminiumfolie.
 2. Ta din olivolja och pensla den på färskosten tills hela blocket är täckt.
 3. Tillsätt kryddningen.
 4. Förvärm din matrökare till en temperatur på 250 °F (121 °C)
 5. Lägg din färskost på din matrökare och låt den röka i cirka två till tre timmar.
 6. Låt svalna och servera.

Servering av rökt färskost

Rökt färskost kan serveras med olika tillbehör, inklusive kex, pitabröd, majschips och äppelskivor.

Så här går du tillväga:

Efter att du tagit bort färskosten från din matrökare, låt den vila i cirka 10–20 minuter innan servering. Detta hjälper till att mildra den rökiga smaken, vilket gör osten godare. Du bör dock se till att osten inte vilar för länge.

Du kan nu gräva i när du är säker på att du äntligen har det du letar efter. Rökt färskost kan också serveras med grönsaker som selleri eller morötter eller som en bagel pålägg med smörgåsar.

Vi är nu klara med att göra vår färskost, och den är serverad, vilket driver oss till nästa fråga, vad gör du med dina rester? Du kanske har rökt för mycket färskost och har några rester som du fortfarande kan använda till frukost, lunch eller middag. Du bör dock inte behöva oroa dig eftersom du kan hålla din överblivna ost fräsch och läcker.

Förvara rökt färskost

Slå försiktigt ihop den överblivna rökta färskosten och ställ den i kylen.

Om du vill förvara den under en längre tid, låt din färskost stå i kylen i cirka 24–48 timmar innan du tar ut den och vakuumförsluter den. Eftersom vakuumförseglare fungerar genom att komprimera all luft ur förvaringspåsen kan du förlänga hållbarheten på din rökta färskost.

En annan metod som du kan använda är fryspåsar i plast. Istället för vakuumförslutare, använd fryspåsar av plast som sänker påsen i vatten förutom den övre förseglingen. Detta gör att du kan få ut det mesta av luften.

Bradley tips och tricks

Här är tips du bör tänka på för en mer utsökt rökt färskost:

 • För att undvika att din färskost smälter, rök den lågt och långsamt, så att du håller en perfekt temperatur.
 • Se till att kryddan sitter på båda sidor av osten.
 • Undvik att använda salta kryddblandningar eftersom din ost kan vara för salt för att njuta av.

Som vi sammanfattar:

Precis som alla andra matlagningstekniker begränsar rökning av färskost dig inte till ett recept. Ovanstående är bara ett av många sätt du kan göra rökt färskost med din matrökare. Beroende på vad du vill uppnå kan du också anpassa det efter dina önskemål.

Kolla in dessa andra artiklar:
Kända såstyper i kombination med läckra recept
Topp 5 rökta dips du kan göra under din nästa BBQ

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.