How To Make Gluten-Free Food Rubs

Hur du gör Glutenfri Matgummi

Posted on: January 17, 2023Glutenfria recept och dieter blir allt vanligare. Alla verkar successivt bli fan av glutenfria måltider, även om de inte är "glutenkänsliga".

Glutenfria recept och dieter blir allt vanligare. Alla verkar successivt bli fan av glutenfria måltider, även om de inte är "glutenkänsliga".

Vad är gluten?

Gluten är en grupp proteiner som vanligtvis finns i vete. Gluten används ofta som lim för att hålla och hjälpa andra livsmedel att hålla sig i form. Detta beror på att man blandar vetemjöl med vatten ger en pasta, gluten, med flexibla, elastiska och klibbiga proteiner. Gluten finns allmänt i degar och smeten.

Även om en vanlig komponent används, kan personer med specifika symtom och komplikationer ha negativa reaktioner på gluten. Celiaki, veteallergi och glutenkänslighet är vanliga orsaker till att människor reagerar på gluten.

Gluten i kryddor

Detta måste vara en av de vanligaste diskussionerna bland kryddälskare. Många hävdar att de flesta kryddtillverkare gillar att lägga till mjöl i syfte att sträcka ut kryddorna. Dessutom hävdas att den kiseldioxid som vanligtvis används som konserveringsmedel för att skydda kryddor från att bilda klumpar innehåller gluten.

Ett annat stort problem har varit möjligheten av korskontaminering till följd av glutenhaltiga kryddor. Detta kan bero på kryddblandningar som i de flesta fall innehåller gluten. De flesta krydd- eller örtblandningar kombineras mestadels med vetestärkelse, vetemjöl, veteprotein och vetesmulor som är kända för att innehålla gluten.

Även om många kryddtillverkningsföretag uppger att deras produkter är glutenfria, rekommenderar vi att du noggrant undersöker ingredienserna och märkningen för att se om det är glutenfritt.

Kan du göra din egen glutenfria food rub?

Svaret är ett absolut ja! Att göra din egen mat rubs hemma är det enda garanterade sättet att uppnå en 100 % glutenfri smaksättning. Det är också en enkel gör-det-själv-process som du enkelt kan genomföra utan mycket krångel.

Kanske undrar du hur du ska gå tillväga, särskilt om det är första gången du hör talas om hemmagjord glutenfri mat. Vi kommer att dela med dig av vår specialformulerade, enkla procedur för hur du gör din egen glutenfria kryddblandning.

Vår hemmagjorda glutenfria food rub är en bekväm, mycket anpassningsbar och mångsidig blandning som du kan använda på en mängd rätter. Detta gör att du kan laga dina favoritdelikatesser utan oro. Du kommer också att ha total kontroll över vad som går in i din matrökare och försäkra dig om en glutenfri måltid.

Det finns många kryddor som du kan använda som ingredienser för att få din glutenfria mat att gnugga. Vi har listat några av de bästa kryddorna som du kan välja från nedan. Kom ihåg att satsa på kryddor som fungerar bra med den typ av mat du lagar. Vi rekommenderar också att du noggrant undersöker de tillgängliga alternativen och deras användning för att säkerställa att du väljer de finaste ingredienserna som bäst passar dina smaker och preferenser.

Lista över kryddor

 • Salt – det här är överlägset nummer ett som du aldrig bör missa i någon av dina smaksättningar. Vi rekommenderar att du väljer havssalt i synnerhet för dess rikare mineralsammansättning.
 • Vitlök – vi rekommenderar att du plockar vitlök som har gjorts av torkade vitlöksfrön.
 • Svartpeppar – en annan vanlig krydda. Vi föredrar att använda svartpepparpulver gjort av pepparkorn.
 • Lökpulver – det är den bekväma extra naturliga smaken du behöver för alla typer av rätter. Det går också bra med andra kryddor, såsom vitlökspulver, för att ge dig en mängd olika kryddor.
 • Rosmarin – denna medelhavsört är känd för att lägga till den extra aromen.
 • Timjan – det här är en av de bästa kryddorna för en gnidning. Det passar oftast bra till olika typer av kött som kyckling, fläsk och lamm.
 • Torkad senap – det är en av de bästa kryddorna att slänga i din matmassa för att lägga till den välbekanta känslan.
 • Korianderfröpulver – även känt som korianderpulver, det är utan tvekan en universell krydda som vi rekommenderar att du lägger till din lista över toppkryddor.
 • Rökt paprika – denna krydda är vanligen gjord av torkad, rökt och krossad pimentpeppar.

Servering: 80 teskedar

Ingredienser

 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk lökpulver
 • 6 tsk salt
 • 2 tsk torkad timjan
 • 2 tsk torkad rosmarin
 • 6 tsk mald svartpeppar
 • 2 tsk torkad senap
 • 2 tsk rökt paprika
 • 3 tsk röd paprikaflingor
 • 2 tsk mald koriander

Hur man förbereder

 1. Häll alla ingredienser i en mixerburk och blanda så att det blir perfekt.

Din lättberedda rub är redo att användas. Du kan applicera den på nötstek, biffar och fläskstek.

Nyblandad glutenfri food rub bör tjäna dig i upp till sex månader samtidigt som den ger samma kvalitet. Detta är främst om du har använt malda kryddor eller torkade örter, i så fall kan du ha en chans att fördubbla receptet om det behövs.

Intresserad av att kolla in mer information om meat rubs? Leta inte längre än våra artiklar om:
3 hemgjorda rubs för att ta din rökta kyckling till nästa nivå
Berömda rubtyper i kombination med läckra recept
Vad är en Rub, varför och hur gör man det?

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.