How to Use Herbs and Seasoning to Masterfully Smoke Your Meats and Seafood

Hur man använder örter och smaksätt till Röka Ditt kött och skaldjur

Posted on: March 07, 2022
Read time: Lästid: 10 minPara ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

När det gäller att skapa aptitretande, utsökt kött och skaldjur är det få metoder som slår den smakinfusion du får med rökning. Processen ger din mat en djup rökig smak som är svår att reproducera på annat sätt. Rökning är dock bara hälften av den slutliga smaken. Resten beror på hur du väljer att krydda ditt kött och skaldjur. Om du fortfarande är ny på matrökning, oroa dig inte. Med bara några tips får du dig att laga aptitretande måltider på nolltid.

Att välja rätt örter och kryddor

Det finns några grundläggande saker att tänka på när du väljer rätt örter och kryddor för ditt kött eller skaldjur. Det första du ska tänka på är den smak du letar efter. Vill du ha en kryddig eller kryddig smak? Eller kanske du letar efter något lite mer jordnära eller blommigt?

Försök att tänka på vad som kommer att komplettera huvudingrediensen du lagar. Att blanda örter och kryddor kan verkligen ändra smaken på en maträtt, så du vill gå långsamt för att undvika att övermanna köttet.

Kött, örter och kryddor

Olika typer av kött gör sig bra med olika örter och kryddor. Förutom den pålitliga kombinationen av salt och peppar som kan användas till nästan vad som helst, finns det andra kryddor och örter som du kan använda för att ge köttet lite känsla.

Nötkött

Även om nötkött finns i många delar och former, förblir en sak konstant: dess starka smak. Du måste därför välja en krydda eller ört som inte blir överväldigad av den.

Några lättillgängliga kryddor som gör sig bra med nötkött är lök, svartpeppar och vitlök. Dessa aromatiska och salta kryddor kan enkelt behålla sin egen smak utan att drunkna i nötköttet. Om du vill ha något med mer eldig, gå till cayennepeppar. Använd basilika för den lite mintiga touchen. Timjans citronsmak kommer att runda av även de starkaste smakerna, medan salvias värme och doft kommer att lätta upp alla rätter.

Torkad röd och grön paprika är bra tillägg till nötköttsmarinader. Oregano är en annan ört att hålla utkik efter, speciellt om du gör en medelhavsinspirerad nötköttsrätt. Denna ört är dock inte värmevänlig, så se till att lägga till den i slutet av din förberedelse.

Fläsk

Fläsk har en mer dämpad smak än nötkött, men det är fortfarande sött och salt. Med små justeringar kan de flesta örter och kryddor du använder i nötköttsrätter även användas med fläsk. Vissa specifika örter och kryddor klarar sig dock bättre med fläsk.

Kanelens söta och lätt rökiga smak balanserar den salta sidan av fläsk fint. Du kommer att vilja använda ingefära på ett sött fläsksnitt för dess peppriga och pigga smak. Om du röker skinka kommer enbären att balansera dess sötma fint.

Till fläskmarinader och rubs är senap ett utmärkt val.

Kyckling

Jämfört med fläsk och nötkött är kyckling mild. Tillsammans med dess brist på färg, kan vissa till och med kalla det intetsägande. Detta är bra eftersom det ger dig utrymme att vara kreativ. Du kan välja kryddor och örter som ger den mer liv, både genom smak och färg.

Vitlökens starka och salta smak fungerar bra med kyckling. Du kan lägga rökt paprika till din kyckling för färg och lite rökighet. Salvia är en vanlig ingrediens i de flesta fågelkryddor.

En annan kombination som aldrig misslyckas är rosmarin och kyckling. Denna ört har använts i kycklingrecept sedan urminnes tider för sin träiga och kylande effekt.

Använd lite kanel på kycklingen för att lägga till lite sötma. Ännu bättre, tillsätt lite spiskummin för att tillföra lite värme. Mace är en annan krydda du bör prova, sparsamt, för en välsmakande finish.

För kycklingmarinader gör det underverk att lägga till ett lagerblad. Smaken av andra ingredienser kommer att bli mer uttalad.

lamm

Lamm har en mer distinkt och aggressiv smak än nötkött och fläsk, som normalt balanseras av jordnära örter och kryddor. Dessa inkluderar gurkmeja, vitlök och spiskummin. Använd små portioner gurkmeja och spiskummin för att undvika att överväldiga lammet.

Timjan och dill gör sig bra i lamm rubs. Koriander, mynta och rosmarin är också utmärkta val för lamm.

Skaldjur, örter och kryddor

Skaldjur är ett brett begrepp som omfattar olika typer av fisk. Även om alla har sin unika smak och konsistens är fisk i allmänhet känslig, så de klarar sig bra med lätta kryddor och örter.

Dragon är en favorit att använda på fisk. Prova det på krabbor, räkor och hummer. Svartpeppar och koriander är bra val för lax och tilapia. Tillsätt en klick rökt paprika och timjan till den senare för mer smak.

Citrongräs passar bra med de flesta skaldjur och andra skaldjur med lite sötma. För öring och svärdfisk, använd salvia för att ingjuta en del av dess jordighet. Använd mildare chilipeppar för att lägga till lite värme till dina räkor.

Mynta är ett utmärkt val för fiskmarinader.

Vill du lära dig mer om smaksättning? Kolla artiklarna nedan:
Vad är syftet med att krydda ditt kött?
När du ska gå enkelt: De bästa köttbitarna för att endast använda salt och peppar
Typer av kryddor för grillning

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Food Smoking Webbplats