The Ultimate Smoked Seafood and Beer Pairing Guide

Den ultimata rökta Seafood och Beer Pairing Handbok

Posted on: January 18, 2023Seafood är en utmärkt källa till protein och andra viktiga näringsämnen som behövs för din hälsa och välmåga. En del av dessa inkluderar järn, B och D vitaminer och omega-3, som är kända för att bidra till att sänka blodtrycket, stärka ben-och hjärnutvecklingen, och ha många andra fördelar. Detta är en av de många orsakerna till att skaldjursmaten har blivit allt populärare.

Fisk och skaldjur är en utmärkt källa till protein och andra viktiga näringsämnen som behövs för din hälsa och välbefinnande. Några av dessa inkluderar järn, B- och D-vitaminer och omega-3, som är kända för att hjälpa till att sänka blodtrycket, stärka ben- och hjärnans utveckling och har många andra fördelar. Detta är en av många anledningar till att skaldjur har blivit allt populärare.

Den andra anledningen är att skaldjur passar bra med nästan alla typer av öl. Med olika metoder för att tillaga skaldjur finns det också otaliga alternativ när du ska välja den perfekta drycken att para ihop den med. Här är en ultimat parningsguide för skaldjur och nötkött som vi har förberett för att hjälpa dig ta din matlagningsupplevelse till nästa nivå.

Röka skaldjur

Precis som alla andra måltider är det inte komplicerat att röka skaldjur. Det finns också olika tekniker för att röka skaldjur. Från lax- och krabbalår till tilapia, det finns massor av matrökarecept, som alla ger en mer utsökt smak.

Vi ska titta på några av de bästa skaldjursrecepten.

Rökt fisk

Ingredienser:

 • 4–5 pund skinnfiléer (lax, makrill, öring, havsabborre, tonfisk eller segelfisk)
 • 1/2 kopp salt eller koshersalt
 • 1 liter vatten
 • 1/2 kopp vitt strösocker eller ljust farinsocker
 • 3 matskedar paprika
 • 1 msk lökpulver
 • 1 msk vitlökspulver
 • ½ msk cayennepeppar
 • 3 msk mjukat smör eller margarin
 • ½ msk torkad timjan
 • färska örter för garnering (klassiker är dill, persilja, salvia, timjan, rosmarin)
 • citronklyftor (till servering)

Andra föremål som du behöver (detta är vanliga verktyg som kommer att gälla för nästan alla recept för skaldjursrökning):

Förberedelse

Blanda vatten, salt och socker i en kastrull på låg värme tills de lösts upp.

Låt svalna innan du lägger din fisk i saltlaken i cirka 6-10 timmar (förvara din fisk i kylen under denna process).

När du har saltat klart din fisk, ta ut den ur kylen, skölj den, stek och applicera kryddan.

Förvärm din matrökare till en temperatur på 200 °F (93 °C).

Rök fisk i cirka tre timmar.

Vad ska man servera till rökt skaldjur

Rökt skaldjur kan kombineras med flera tillbehör, inklusive potatis, pastasallad eller till och med grillade grönsaker. Den kan även serveras med olika drycker.

Rökt skaldjur och öl i kombination

Lika viktigt som att förbereda de perfekta aptitretarna och tillbehören, är det avgörande att ha rätt dryck för att få fram den fulla smaken av din skaldjur. Hur väljer du den bästa drycken till din rökta fisk?

Här är några tips som hjälper dig när du kopplar ihop öl och rökt fisk

Att para öl med vilken typ av mat som helst handlar om att locka fram det mesta nöjet av varje, och för att göra det finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Dessa inkluderar konsistens, fett, syra, sötma, smak och kolsyra, för att nämna några.

I vårt fall, eftersom majoriteten av fisk och skaldjur har en delikat eller medelhög konsistens och inte innehåller mycket fett, finns det många alternativ att välja mellan.

Toppregler för att para öl och fisk

 • Mörka öl som stouts och porters

Dessa passar bäst ihop med mejeribaserade chowders, speciellt om du har dem i svalt väder.

 • Hoppy gillar kryddig

Det råder ingen tvekan om att humleöl passar bäst ihop med kryddig mat. Om du gillar din rökta skaldjur kryddig, då är detta den ultimata kombon. Detta beror på att humlens beska och till och med deras smak ger utrymme för att framhäva köttets kryddighet och sparka det i överdrift.

 • Varmrökt fisk passar bra med tyngre maltöl

Detta kompletterar perfekt laxens rökiga smak och ger en lätt och skarp kontrast. Å andra sidan gör kallrökt lax sig bättre med något blixtlås.

 • Krabblår passar bäst ihop med lager eller pilsner.

Rökt krabbkött tenderar ofta att vara sött och rikt, vilket kräver en lätt, krispig, något bitter öl för att balansera smaken. Detta kan vara antingen lager, pilsner eller vilken annan öl som helst, beroende på vad du vill ha.

 • Hummer med amerikansk IPA, belgisk tripel eller veteöl

En sak med rökt hummer är att du kan para ihop den med nästan allt. De tre vi nämnde ovan är dock några av de bästa då de tenderar att luta sig mest åt den bittra sidan, som lätt skär rakt igenom hummer.

 • Lax passar bäst ihop med saison, amber ale eller IPA

Lax är känd för sin rika feta smak, som passar bra med en mängd ölstilar. Eftersom saison har en fruktig smak och är mycket kolsyrad, är det en av de bästa ölen att kombinera med rökt lax.

Som vi summerar

Som vi nämnde tidigare finns det många faktorer att tänka på när du kombinerar rökt mat med vilken öl som helst. Några Bradley tips och tricks som hjälper dig att välja den perfekta kombinationen är att när du är osäker, gå alt. Altbiers är i allmänhet bra med vad som helst, och du kan aldrig gå fel när du väljer dem.

Kolla in några fler artiklar om att kombinera kött med öl, vin och cocktails:
Den ultimata BBQ-mat- och ölparningsguiden
Grill- och vinkombinationer för de bästa tillagningarna
5 läckra typer av rökt kött & cocktailparning

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Matrökningsblogg för fler tips och tricks.